BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/25

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi viime viikolla lähes yksimielisesti lakimuutosesityksen, jonka mukaan presidentin olisi vaikeampaa keventää tai poistaa Venäjälle asetettuja pakotteita. Lakipaketissa esitetään myös tiettyjä uusia pakotteita, tiukennuksia olemassaoleviin pakotteisiin sekä mahdollisuuksia asettaa uusia pakotteita. Siinä mainittu mahdollisuus laajentaa pakotteita koskemaan Venäjän energianvientiputkihankkeita on herättänyt Euroopassa hämmennystä Nordstream2-kaasuputkiprojektin vuoksi.

Lakimuutokset vaativat vielä edustajainhuoneen hyväksynnän ja samalla niiden sisältö voi muuttua. Toistaiseksi ei ole selvää, milloin edustajainhuone äänestää paketista, sillä muutokset on lähetetty ulkoasiainkomission tarkasteluun. Myös presidentin täytyy allekirjoittaa laki, mutta hän ei edes halutessaan voi estää sen voimaantuloa, jos sillä on riittävä tuki kongressissa. Jos lakimuutokset hyväksytään, niiden vaikutukset riippuvat lopulta niiden käytännön soveltamisesta.

Lisäksi Yhdysvallat ilmoitti tiistaina 20.6. laajentavansa nykyisiä pakotteita koskemaan useita uusia venäläisiä ja ukrainalaisia henkilöitä sekä yrityksiä.


Näytä viikkokatsaus 2017/24 Näytä viikkokatsaus 2017/26