BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/25

Osakemarkkinaindeksejä julkaiseva MSCI päätti tällä viikolla ensi kertaa ottaa mannerkiinalaisia juanmääräisiä A-osakkeita suoraan mukaan sen keskeiseen nousevien talouksien MSCI-indeksiin. Liittäminen tapahtuu kesäkuussa 2018. Suunnitelman mukaan indeksiin otetaan mukaan 222 kiinalaista suuryritystä, joilla voidaan käydä kauppaa Hongkongin ja Shanghain tai Shenzhenin pörssikytköksen kautta tai joiden H-osakkeet kuuluvat jo MSCI-indeksiin.

MSCI perustelee liittämispäätöstä sillä, että institutionaaliset sijoittajat ja markkinatoimijat katsovat pääsyn Kiinan osakemarkkinoille helpottuneen aikaisemmasta. Tämä johtuu ennen kaikkea pörssikytkösjärjestelmästä ja kiinalaispörssien lupamenettelyjen helpottumisesta. Aikaisemmasta lähestymistavasta poiketen kiinalaisosakkeiden liittäminen MSCI-indeksiin tapahtuu kuitenkin asteittain, ja laajennukset sidotaan Kiinassa tapahtuvaan kehitykseen. Tämä tarkoittaa kansainvälisten standardien mukaista markkinoille pääsyä, pörssikytköksen toimivuutta eri tilanteissa, päivittäisten kaupankäyntirajoitusten lieventämistä ja osakekaupan keskeyttämistä koskevien sääntöjen parantamista.

Alkuun A-osakkeiden paino on vain 0,7 % nousevien talouksien MSCI-indeksistä. Manner-Kiinan ulkopuolisissa pörsseissä listattujen kiinalaisosakkeiden paino indeksissä on 29 %. Kiinan osakemarkkinat ovat markkina-arvolla mitattuna Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurimmat, joten pääomaliikkeiden kannalta MSCI:n tekemä päätös on potentiaalisesti tärkeä.


Näytä viikkokatsaus 2017/24 Näytä viikkokatsaus 2017/26