BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/07

Helmikuun alkupuolella uutistoimisto Bloomberg raportoi Kiinan varapääministeri Zhang Gaolinin kovistelleen tilastoviranomaisia panostamaan tilastojen luotettavuuteen. Syytä asiaan puuttumiseen onkin, sillä tilastojen luotettavuus nousee toistuvasti esille. Viimeksi tammikuussa uutisoitiin Liaoningin maakunnassa vuosikausia jatkuneesta massiivisesta tilastojen vääristelystä.

Viimeisen parin vuoden kehitystä tarkasteltaessa huomio kiinnittyy väkisin raportoidun kasvuvauhdin tasaisuuteen. Viime vuonna BKT:n vuosikasvuksi raportoitiin kaikille kolmelle ensimmäiselle neljännekselle tasan 6,7 % ja viimeiselläkin neljänneksellä se oli melkein sama (6,8 %). Vuonna 2015 BKT kasvoi 6,9 % ja kasvu vuoden sisällä oli lähes yhtä tasaista kuin viime vuonna. Näin tasainen kasvu vaikuttaa epäuskottavalta taloudessa, joka käy läpi valtavaa muutosta.

BKT:n lailla raportoitu teollisuustuotannon kasvu on vuosina 2015–2016 ollut erittäin tasaista (kuva). Muut teollisuuden kuvaajat antavat kehityksestä kuitenkin kokonaan toisen kuvan. Niin virallinen kuin yksityinenkin teollisuuden ostopäällikköindeksi osoittavat teollisuustuotannon kasvun pysähtyneen tai kääntyneen laskuun vuoden 2015 alussa. Tiukasti tulkiten PMI-indeksien heikko kehitys indikoi sitä, että viimeistään vuoden 2016 alussa teollisuustuotannon vuosikasvu olisi painunut lähelle nollaa tai sen alapuolelle. Teollisuuden sähkönkulutus viittaa samaan suuntaan. Päätelmä sähkönkulutuksen kasvun huomattavasta hidastumisesta pätee, vaikka teollisuuden sähkönkulutuksesta puhdistettaisiin vaikeuksissa olleen raskaan teollisuuden osuus. Myös satelliittikuviin perustuva indikaattori tukee käsitystä teollisuustuotannon kasvun huomattavasta hidastumisesta.

Viimeaikaisia kasvulukuja – ja ennusteita – katsoessa kaukana ei ole ajatus, että ne heijastavat pikemminkin virallisia kasvutavoitteita kuin talouden todellista dynamiikkaa. Nykyisenkaltaiset tiukat kasvutavoitteet eivät nyky-Kiinassa enää palvele vastuullista talouspolitiikkaa, minkä lisäksi niistä luopuminen poistaisi kannustimen vääristellä tilastoja.

Kiinan teollisuustuotannon kasvun indikaattoreita

Lähde: Macrobond, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2017/06 Näytä viikkokatsaus 2017/08