BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/05

Transparency Internationalin (TI) vuoden 2016 korruptiovertailussa Venäjän sijoitus aleni edellisvuodesta (joskin valtaosa tästä johtui uusien, paremmin sijoittuneiden maiden lisäämisestä vertailuun). Venäjä oli 176 maan joukossa sijalla 131 Ukrainan, Kazakstanin, Iranin ja Nepalin kanssa. Venäjän pistemäärä oli 29. Vuonna 2015 Venäjä oli samalla pistemäärällä 168 maan joukossa sijalla 119.

Kiinan sijoitus parani vuodesta 2015. Maa jakoi 40 pisteellä sijan 79 Intian, Brasilian ja Valko-Venäjän kanssa. Viime vuosina Kiina on panostanut korruption vastaisiin toimiin, jotka ovat kohdistuneet pääasiassa julkiseen sektoriin ja valtio-omisteisiin yrityksiin. Intian ja Brasilian sijoitukset pysyivät melko ennallaan (niiden pistemäärät paranivat hieman). Vertailun kärkisijalla olivat Tanska ja Uusi-Seelanti.

TI:n vertailu tarkastelee näkemystä julkisen sektorin korruptiosta asteikolla 0–100. Maa saa vertailussa sitä alemmat pisteet, mitä huonommaksi tilanne nähdään. Pisteet lasketaan useiden muiden arvioita kokoavien tahojen indekseistä. Vertailussa huonosti menestyneillä mailla on tyypillisesti heikot taloudelliset ja poliittiset instituutiot kuten mm. oikeusjärjestelmä, media, kansalaisyhteiskunta ja julkinen hallinto.

Julkisen sektorin korruptio 2016

Lähde: Transparency International


Näytä viikkokatsaus 2017/04 Näytä viikkokatsaus 2017/06