BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/04

Teollisuustuotantoa oli marras-joulukuussa noin 3 % vuodentakaista enemmän. Koko vuoden 2016 kasvu oli runsas prosentti. Rosstatin ilmoituksen mukaan koko vuoden tiedoissa on otettu huomioon suurimmat muutokset, joita tilastoraportoinnin piirissä olevat yritykset ovat tehneet aiempiin tietoihinsa. Viime vuoden aikaisempien jaksojen tiedot voivat muuttua, kuten myös kausitasoitetut tiedot, jotka näyttivät marras-joulukuulle huomattavaa nousua.

Kaivannaisteollisuuden tuotannon kasvu vuodentakaisesta oli marras-joulukuussa vajaat 3 % ja koko vuonna 2,5 %, lähinnä öljyn ansiosta. Jalostusteollisuudessa tuotantoa oli marras-joulukuussa 2,5 % enemmän kuin vuotta aiemmin ja koko vuonna saman verran kuin vuonna 2015.

Maataloustuotanto ylitti vuonna 2016 edellisvuoden tuotannon lähes 5 prosentilla etenkin viljelytuotannon hyvien tulosten johdosta. Tavarakuljetusten volyymi lisääntyi viime vuonna lähes 2 %. Rakennustoiminta supistui kolmannen peräkkäisen vuoden, ja luisu oli lähes yhtä jyrkkä kuin vuonna 2015 (yli -4 %). Aiemmista vuosista poiketen asuntoja valmistui vähemmän; asuntojen lukumäärällä mitattuna muutos edellisvuodesta oli -1 % ja pinta-alalla mitattuna yli -6 %.

Vähittäiskaupan kausitasoitettu myyntimäärä väheni edelleen joulukuussa. Alamäki on nyt jatkunut kaksi vuotta. Myynnin vuosimuutos oli vuonna 2016 kuten myös vuoden viimeisellä neljänneksellä noin -5 %. Viime vuonna myyntiä oli 15 % vähemmän kuin vuonna 2014. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot supistuivat viime vuonna 6 %.


Näytä viikkokatsaus 2017/03 Näytä viikkokatsaus 2017/05