BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/05

Keskuspankin tietojen mukaan pankkisektorin yhteenlasketun taseen loppusumma supistui viime vuonna 3,5 %, joskin ruplan vahvistuminen huomioiden tase kasvoi vajaat 2 % vuoden 2015 lopusta. Supistumisen taustalla on etenkin yrityslainakannan ja yritysten talletusten väheneminen 10 prosentilla vuoden aikana (valuuttakurssimuutokset huomioiden yrityslainakanta pieneni liki 4 %). Kotitalouksille myönnettyjen luottojen kanta sen sijaan kasvoi runsaan prosentin. Lähtötaso tosin on matalahko, sillä vuonna 2015 kotitalousluottojen kanta supistui 7 %.

Lainauksen supistumisesta huolimatta hoitamattomien luottojen osuus yrityslainakannasta oli edelleen yli 6 % ja osuus kotitalousluottokannasta noin 8 %. Viime kuukausina hoitamattomien luottojen kanta on alkanut pienentyä. Pankkisektorin yhteenlaskettu liikevoitto vuonna 2016 kasvoi 930 mrd. ruplaan eli liki viisinkertaiseksi edellisvuodesta. Suuret valtion kontrolloimat pankit Sberbank, VTB ja Gaz-prombank tuottivat yli puolet koko sektorin liikevoitosta.

Pankkisektorin siivoaminen huonokuntoisista ja pankkivalvonnan määräyksiä laiminlyövistä pankeista jatkuu määrätietoisesti. Ei ole lainkaan harvinaista, että konkurssimenettelyyn liittyvissä tilintarkastuksissa lisenssinsä menettäneiden pankkien toiminnasta löytyy monenlaisia rikkeitä ja rikoksia. Venäjällä oli vuoden 2017 alussa 623 toiminnassa olevaa luottolaitosta, joista 205 pankilla oli yleispankkilisenssi. Vuotta aiemmin luottolaitoksia oli 733. Kuluvana vuonna lisenssi on poistettu jo neljältä luottolaitokselta.


Näytä viikkokatsaus 2017/04 Näytä viikkokatsaus 2017/06