BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/44

Kiinteistörakennuttajien ulkoisen rahoituksen hankintaa on rajoitettu lokakuusta lähtien voimakkaasti. Talouslehti Caixinin tietojen mukaan kansallinen kehitys- ja reformikomissio NDRC on keskeyttänyt rakennuttajien velkakirjojen liikkeellelaskut Manner-Kiinassa ja Hongkongissa. Lisäksi osakemarkkinasääntelijä CSRC ei myönnä rakennuttajille lupaa listautumisanteihin Hongkongissa. Viranomaiset valmistelevat uutta tiukempaa ohjeistusta rakennuttajien joukkovelkakirjarahoitukselle, joka vähentäisi rakennuttajien käytössä olevia varoja maakauppoihin, joissa hinnat ovat viimeaikoina nousseet nopeasti. Sijoittajia halutaan ehkä myös suojella toimialan kasvaneilta riskeiltä.

Rajoitukset otettiin käyttöön, kun kymmenien kaupunkien erilliset toimet, kuten korkeammat käteisrahaosuusvaatimukset ja useamman asunnon ostorajoitukset, eivät ole riittäneet hillitsemään hintojen nousua. Toimet muistuttavat kesän 2015 osakemarkkinaromahduksen hoidosta, jolloin valtio niin ikään puuttui voimakkaasti markkinoiden toimintaan.

Uusien toimien uskotaan hillitsevän hinnannousua. Asuntojen keskihinta nousi syyskuussa Kiinan isoissa kaupungeissa keskimäärin 17 % vuotta aiemmasta. Kiinan tilastovirasto julkaisi viime viikolla poikkeuksellisesti lokakuun puolivälin hintatietoja suurimmista kaupungeista, jotka osoittavat hintojen nousun hidastuneen syyskuusta.

Nopea hinnannousu on lisännyt asuntolainausta. Pankkisektorin asuntolainakanta oli syyskuun lopussa lähes 18 000 mrd. juania (25 % BKT:stä), mikä on 33 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Heinä-syyskuussa pankkien myöntämistä uusista lainoista 70 % meni kotitalouksille, mistä suuri osa asuntolainaukseen. Keskuspankki on yrittänyt hillitä nopeaa asuntolainausta ns. "window guidance" -ohjausta käyttäen. Lehtitietojen mukaan keskuspankki kutsui lokakuussa suurimpien liikepankkien edustajat ohjeistukseen Pekingiin, jossa pankkeja kehotettiin tiukentamaan asuntolainanantoaan ja valvomaan paremmin siihen liittyviä riskejä.

Keskuspankin tilastojen mukaan keskimääräinen asuntolainan korko oli kesäkuussa 4,6 %, kun se kesällä 2015 oli prosenttiyksikön korkeampi. Tämän lisäksi monet asunnonostajat ovat lainanneet rahaa käteisosuuden maksuun vertaislainapalveluja tai muita varjopankkisektorin varainhoitotuotteita käyttäen, joissa korot ovat huomattavasti korkeampia.


Näytä viikkokatsaus 2016/43 Näytä viikkokatsaus 2016/45