BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/45

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vaalivoiton välittömät vaikutukset näkyivät keskiviikkoaamuna (9.11.) epävarmuuden lisääntymisenä maailman finanssi- ja raaka-ainemarkkinoilla. Venäjällä raaka-aine-, valuutta- ja osakemarkkinat avautuivat laskuun, mutta markkinakurssit toipuivat vaaliyllätyksestä jo aamupäivän aikana. Vaalituloksen pidemmän aikavälin vaikutusten arviointi Venäjän talouteen on tässä vaiheessa hankalaa, koska epävarmuus Trumpin talous- ja ulkopoliittisesta linjasta on suuri. Vaalikeskusteluissa esillä olivat mm. vapaakauppasopimukset, tullimuurit, veronkevennykset, Euroopan turvallisuus, Venäjälle asetetut pakotteet ja geopoliittiset jännitteet.

Äänestystuloksen välittömiä markkinavaikutuksia oleellisempaa on raakaöljyn hinnan ja ruplan ulkoisen arvon heikentyminen viimeisen kuukauden aikana. Esimerkiksi Brent-raakaöljyn hinta saavutti 10.10. tämän vuoden huippunsa 51,6 dollaria tynnyriltä. Tämän jälkeen öljyn hinta on laskenut, ja lasku kiihtyi jo ennen Yhdysvaltain vaalitulosta. Torstaiaamuna (10.11.) Brent-laadun hinta oli 46,8 dollaria tynnyriltä. Lokakuun huippuhinnasta öljyn hinta on laskenut 9 %. Alkuvuoden pohjalukemasta 28,7 dollaria (19.1.) Brent-öljyn hinta on noussut yli 70 %.

Ruplan ulkoinen arvo seuraa öljyn hinnan muutoksia. Brent-laadun hinnan lasku viimeisen kuukauden aikana on näkynyt ruplan kurssin 3−4 prosentin heikkenemisenä. Ruplan dollarikurssi oli torstaiaamuna (10.11.) noin 63,4 ja eurokurssi 69,3. Rupla on vahvistunut yli 20 % dollariin ja euroon nähden tammikuun lopun pohjalukemista.


Näytä viikkokatsaus 2016/44 Näytä viikkokatsaus 2016/46