BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/38

Juanien hallussapito Manner-Kiinan ulkopuolella on jälleen kallistunut Hongkongin pankkienvälisten juan-lainojen korkojen noustua. Yliyön korko kävi maanantaina (19.9.) 24 prosentissa, mutta oli keskiviikkona laskenut 4 prosenttiin. Vaikka syynä korkojen nousuun voi olla normaali rahan kysynnän kausivaihtelu, joidenkin tarkkailijoiden mukaan Kiinan keskuspankki on tietoisesti kehottanut Kiinan valtionpankkeja vähentämään offshore-markkinalikviditeettiä lisätäkseen juanin heikkenemisen puolesta sijoittaneiden kustannuksia ja näin rajoittaakseen juanin heikkenemispaineita.

Likviditeettitilanne kiristyi vielä näkyvämmin tammikuussa, jolloin yliyön juan-lainojen korko kävi yli 60 prosentissa. Tuolloin keskuspankki rajoitti offshore-likviditeettiä juanin heikkenemispaineiden hillitsemiseksi ja CNY/CNH-kurssieron kaventamiseksi pääoman ulosvirtauksen kiihdyttyä mm. osakemarkkinoiden alamäen seurauksena. Huolimatta viranomaisten toimista tukkia joitain ulosvirtauskanavia, pääoman ulosvirtaus Kiinasta on jatkunut, joskin alkuvuotta huomattavasti maltillisempana. Elokuussa Kiinan valuuttavaranto laski 16 mrd. dollaria 3 190 mrd. dollariin.

Juanin dollarikurssi on pysytellyt alle 6,70 sekä Manner-Kiinan että Hongkongin markkinoilla ja helmikuusta lähtien kurssiero on ollut lähes olematon. Useimmat markkinatoimijat uskovat juanin pysyvän suunnilleen vakaana 1.10. asti, jolloin IMF liittää valuutan SDR-koriin, ja heikkenevän loppuvuonna hieman. Heikkenemisodotukset selittänevät myös sitä, että juanien kysyntä Hongkongissa on hiipunut. Heinäkuun lopussa juan-talletusten kanta Hongkongissa oli kolmanneksen pienempi kuin vuosi sitten, ja juanmääräisten dim sum -bondien liikkeeseenlasku on vähentynyt rutkasti.

Manner-Kiinan rahamarkkinoilla on sen sijaan ollut vakaata ja pankkienväliset korot ovat pysyneet käytännössä muuttumattomana noin 2 prosentissa. Keskuspankki on lisännyt likviditeettiä markkinoille avomarkkinaoperaatioiden välityksellä ja tarjonnut pankeille myös pidempiaikaista rahoitusta yliyön ja viikon mittaisten operaatioiden rinnalla.

Juan-korot pankkienvälisillä markkinoilla Manner-Kiinassa (Shibor) ja Hongkongissa (CNH Hibor) (% p.a.)

v201638_k1.jpg
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2016/37 Näytä viikkokatsaus 2016/39