Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/38

Vähittäiskaupan myynnin määrä on nyt laskenut yhtäjaksoisesti jo 20 kuukautta (kausitasoitettuna ja työpäiväkorjattuna). Elokuussa ero vuodentakaiseen oli -5 % eli käytännössä sama kuin heinäkuussa ja vähän pienempi kuin vuoden ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä (-6 %). Pudotus on keväästä alkaen ollut suunnilleen samansuuruinen sekä elintarvikkeiden että muiden tavaroiden myynnissä. Kotitalouksien reaalitulot vähenivät edelleen, ja luisu on jatkunut lähes yhtäjaksoisesti loppusyksystä 2014.

Kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto sen sijaan lisääntyi elokuussa edellisestä kuukaudesta, mikä oli kolmas nytkähdys parempaan päin tänä vuonna. Tuotantoa oli saman verran kuin maalis-huhtikuussa ja 0,7 % enemmän kuin elokuussa 2015. Kaivannaisteollisuudessa tapahtui käänne heikompaan suuntaan, ja tuotanto pysytteli enää vajaat 2 % vuodentakaista suurempana. Käänne johtui lähinnä siitä, että raakaöljyn tuotanto painui ensimmäistä kertaa tänä vuonna suunnilleen samalle tasolle kuin vuotta aiemmin (heinäkuuhun asti tuotanto oli tuntuvasti vuodentakaista suurempi). Elokuussa maakaasun tuotanto puolestaan kasvoi ensimmäisen kerran tänä vuonna.

Jalostusteollisuuden tuotanto lisääntyi elokuussa huomattavasti heikosta heinäkuusta, ja tuotanto kipusi takaisin samansuuruiseksi kuin elokuussa 2015. Merkittävimmistä jalostusteollisuuden aloista elintarvikkeiden, kemian sekä kumi- ja muovituotteiden tuotannon kasvu kiihtyi aiemmasta.

Rakentamisen luisu on tasaantunut kesän mittaan, ja heinä-elokuussa rakennustoimintaa oli enää noin 3 % vuodentakaista vähemmän. Maataloustuotannon kasvu vilkastui loppukesällä, ja tuotantoa oli heinä-elokuussa 5–6 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä johtuu ennen muuta viljantuotannosta – viljaa oli syyskuun alussa puitu peräti neljäsosa enemmän kuin vuonna 2015.

Talouden päälohkojen reaalinen vuosimuutos

v201638_v1.jpg
Lähde: Rosstat.