Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/35

Elokuun jälkipuoliskolla kiinalaisviranomaiset julkaisivat uudet vertaislainapalvelua (P2P) koskevat määräykset. Niiden mukaan kansalainen voi lainata rahaa yksittäiseltä P2P -yritykseltä/alustalta korkeintaan 200 000 juanin arvosta ja hänen P2P -lainojensa kokonaismäärä ei saa ylittää miljoonaa juania (150 000 $).  Yritysten ottamille luotoille vastaavat rajat ovat viisinkertaiset. Samalla P2P -yritysten, jotka pohjaavat toimintansa usein internetiin, toimintaa rajattiin kieltämällä niiltä mm. yleisötalletusten vastaanottaminen, omaisuudenhoitotuotteiden myynti ja lainojen takaaminen.

Kiristyksiä on suunniteltu viime keväästä lähtien sen jälkeen, kun kesällä 2014 perustettu ”vertaislainapalvelu” Ezubao osoittautui 50 mrd. juanin (6 mrd. $) pyramidihuijaukseksi. Bloombergin ja P2P -luototusta seuraavan Yingcan Groupin mukaan viime vuonna P2P -lainojen määrä nousi 1 000 mrd. juaniin (150 mrd. $). Heinäkuussa P2P -yrityksillä oli 3,4 miljoonaa sijoittajaa ja 1,2 miljoonaa luotonottajaa. Luottojen käyttökohteet vaihtelevat kulutusluotoista korkeariskisiin yritysluottoihin ja keskikorko oli kesällä 10,3 %.

Vaikka luototuksen, sijoittajien ja laina-asiakkaiden määrät ovat P2P -toiminnassa pienet suhteessa markkinoiden kokoon, huolena on internetin kautta tapahtuvan kirjavan ja heikosti valvotun varjopankkiluototuksen erittäin nopea kasvu sekä ongelmien lisääntyminen ja ketjuuntuminen. Ezubaon huijaus kosketti suoraan 900 000 sijoittajaa.