Siirry sisältöön

BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/35

Suomen tavaravienti Venäjälle väheni tammi-kesäkuussa 11 % vuotta aiemmasta ja oli 1,3 mrd. euroa. Viennin luisu hidastui keväällä, mutta on kiihtynyt jälleen viime kuukausina mm. kemian- ja metallituotteiden vetämänä. Koneiden ja laitteiden, elintarvikkeiden sekä mineraalipolttoaineiden vienti näyttää löytäneen pohjansa ja tasaantuneen viime kuukausina, mutta varsinaisen elpymisen merkkejä ei juuri ole ollut havaittavissa. Venäjän osuus Suomen koko tavaraviennistä oli 5 %.

Tavaratuonnin arvo oli tammi-kesäkuussa 2,7 mrd. euroa. Tuonti supistui 8 % vuotta aiemmasta, mutta on viime kuukausina jo kääntynyt kasvuun öljyn ja metallien hinnan nousun tukemana. Myös monien tavaroiden, esim. raakapuun, tuontimäärät ovat lisääntyneet. Venäjältä tuodaan noin 10 % Suomen metsäteollisuuden käyttämästä raakapuusta.

Myös matkailupalveluiden vienti Venäjälle on jatkanut supistumistaan. Tammi-kesäkuussa venäläisten yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä vähenivät edelleen viidenneksellä vuotta aiemmasta. Rajanylityksiä itärajalla kirjattiin 7 % vähemmän.  

Suomen vienti Venäjälle eräissä tavararyhmissä

v201635_v2.jpg
Lähde: Tullihallitus, BOFIT.