BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/34

Ulkomaanmatkailu on vähentynyt selvästi parin viime vuoden aikana heikentyneen ruplan ja supistuneiden tulojen vuoksi. Matkailupalvelujen tuonti oli viime vuonna enää 35 mrd. dollaria eli yli 30 % pienempi kuin vuonna 2014. Ulkomaille tehtyjen turistimatkojen ja ulkomaanlentojen matkustajamäärät vähenivät lähes 20 %. Tänä vuonna luisu on kiihtynyt mm. viime vuoden lopulla Egyptin- ja Turkin-matkailulle asetettujen rajoitusten takia. Tammi-kesäkuussa matkailupalvelujen tuonti väheni lähes 40 % ja ulkomaanlentojen matkustajamäärä lähes 30 % vuotta aiemmasta.

Venäläiset ovat korvanneet ulkomaanmatkoja osin kotimaisilla. Kotimaisten matkustajien määrä majoitusliikkeissä kasvoi viime vuonna 25 % (Krimin vaikutus poistettu) ja kotimaanlentojen matkustajamäärä 14 %. Kotimaanmatkailun kasvun on arvioitu jatkuvan tänä vuonna, mutta hitaampana. Tammi-kesäkuussa kotimaanlentojen matkustajamäärä kasvoi 8 % ja majoitusliikkeiden myynti 9 % vuotta aiemmasta.

Tiukka taloustilanne ja hintojen nousu rajoittavatkin myös venäläisten kotimaanmatkailua. Kyselytutkimuksissa niiden venäläisten osuus, jotka eivät aio lomailla lainkaan tai matkustaa lomallaan mihinkään, on tänä vuonna suurempi kuin vuosikymmeneen. Lisäksi keskimääräinen tämän vuoden lomamatkailuun varattu summa on vain hieman viime vuotta suurempi, mutta kotimaisten turistipalvelujen hinnat nousivat tammi-kesäkuussa 8 % vuotta aiemmasta.   

Venäjän turismisektori työllistää noin 1,3 miljoonaa henkilöä ja viime vuonna sektorin liikevaihto oli arviolta 3 000 mrd. ruplaa (50 mrd. dollaria, 2 % koko talouden liikevaihdosta). Turismi nojaa pitkälti kotimaanmatkailuun ja majoitusliikkeiden asiakkaista vain 14 % on ulkomaalaisia.


Näytä viikkokatsaus 2016/33 Näytä viikkokatsaus 2016/35