BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/43

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö arvioi puolivuosittain julkaistavassa valuuttakurssipolitiikkaraportissaan myös Kiinan pääomavirtoja. Raportin mukaan pääomien ulosvirtaus Kiinasta kiihtyi elokuussa 200 mrd. dollariin, kun se heinäkuussa oli 70–80 mrd. dollaria. Tammi-kesäkuussa pääomia virtasi Kiinasta ulos yhteensä 250 mrd. dollarin arvosta, kun viime vuoden vastaavaan aikaan ulosvirtaus oli alle 30 mrd. dollaria. Arvioiduissa luvuissa ei huomioida suoria sijoituksia.

Kiina ei julkaise tietoja valuuttainterventioistaan, mutta keskuspankki on pääosin pidättäytynyt päivittäisistä interventioista kesän 2014 jälkeen. Elokuisen valuuttakurssimuutoksen jälkeen keskuspakki on jälleen ollut aktiivinen valuuttamarkkinoilla. Raportin arvion mukaan keskuspankin interventiot olivat heinä-syyskuussa yhteensä 229 mrd. dollaria. Keskuspankki hillitsi juanin heikkenemistä voimakkaimmin elokuussa ostamalla juaneja 136 mrd. dollarin arvosta.

Kiinan valuuttavarannon arvo laski heinä-syyskuussa 180 mrd. dollaria 3 514 mrd. dollariin. Valuuttainterventioiden lisäksi keskuspankki ja liikepankit ovat lehtitietojen mukaan tukeneet juania käyttämällä valuuttajohdannaisia, jolloin toimet eivät suoraan näy valuuttavarannossa. Osa tarkkailijoista olettaa keskuspankin intervenoineen syyskuussa myös CNH-kaupassa Manner-Kiinan ulkopuolella pitääkseen CNH-kurssin lähellä CNY-kurssia ja vaimentaakseen odotuksia juanin heikkenemisestä.


Näytä viikkokatsaus 2015/42 Näytä viikkokatsaus 2015/44