BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/43

Velkojat hyväksyivät aiemmin neuvotellun velkajärjestelyn 14.10. järjestetyssä äänestyksessä. Velkajärjestelyssä Ukrainan 18 mrd. dollarin velkojen nimellisarvoa leikataan 20 prosentilla. Lisäksi lainojen maksuaikaa pidennetään siten, että seuraavien neljän vuoden aikana Ukrainan velkoja yksityisille lainanantajille ei eräänny lainkaan. Ukrainan ohjelma Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kanssa olettaa, että seuraavien neljän vuoden aikana maksuja yksityisille lainanantajille voidaan leikata 15 mrd. dollaria. Nyt hyväksytty järjestely ei yksinään täysin riitä tähän tavoitteeseen, koska se vähentää maksuja vain 11,5 mrd. dollaria.

Venäjän Ukrainalle myöntämä kolmen miljardin dollarin laina erääntyy 20.12. Venäjä on ilmoittanut, että se haluaa lainan maksettavaksi kokonaan. Venäjän mukaan Ukrainan tuore sopimus yksityisten velkojien kanssa ei koske tätä velkaa, koska se on julkisen tahon myöntämä. Ero on tärkeä, koska IMF voi jatkaa lainaerien maksua Ukrainalle, vaikka maalla olisi maksurästejä yksityisille tahoille, mutta maksurästit julkiselle taholle estäisivät ohjelman jatkon. Loppujen lopuksi IMF:n johtokunta päättää, onko Venäjän laina Ukrainalle julkista velkaa vai ei. Laina laskettiin liikkeeseen Irlannissa joulukuussa 2013, ja Venäjän Kansallisen hyvinvoinnin rahasto osti koko lainaerän.

Velkajärjestelyn hyväksymisen jälkeen luottoluokittaja Standard and Poor’s nosti Ukrainan ulkomaisen velan luottoluokituksen tasolle B-, jota pidetään edelleen ns. spekulatiivisena luokkana. Entinen luokitus oli SD (Selective Default).


Näytä viikkokatsaus 2015/42 Näytä viikkokatsaus 2015/44