BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/43

Kiinan tilastoviraston mukaan BKT oli heinä-syyskuussa 6,9 % suurempi kuin samaan aikaan vuosi sitten. Tammi-kesäkuussa vuosikasvu oli 7,0 %. Edelliseen neljännekseen verrattuna tuotanto kasvoi heinä-syyskuussa 1,8 % eli samaa vauhtia kuin toisella neljänneksellä.

Talousreformien ja elintason kasvun myötä kysynnän ja tarjonnan rakenne muuttuu. Kiinan kasvu lepää aikaisempaa selvemmin kotimaisen kulutuskysynnän varassa. Kiina ei vieläkään julkaise BKT:n kysyntäeriä neljännesvuosittain, mutta kulutuskysynnän osuus tammi-syyskuun BKT:n kasvusta oli 58 %, kun vuotta aiemmin se oli 49 %. Kulutusta tukee hyvänä jatkuva tulokehitys, sillä keskimääräiset käytettävissä olevat tulot henkilöä kohden olivat tammi-syyskuussa 8 % suuremmat kuin vuosi sitten. Kulutuksen roolin kasvaessa investointien suhteellinen merkitys kokonaiskysynnästä vähenee, vaikka se onkin edelleen poikkeuksellisen korkea.

Talouden rakenteiden muuttuminen näkyy myös tuotannossa, sillä teollisuuden ja rakentamisen kasvu on huomattavasti palveluiden kasvua hitaampaa. Syyskuussa teollisuustuotannon vuosikasvu painui alle 6 prosentin ja asuntorakentaminen uusien aloitettujen kohteiden pinta-alalla mitattuna laski selvästi vuodentakaisesta. Sen sijaan palvelutuotannon indikaattorina käytetty vähittäiskaupan kasvu kiihtyi lähes 11 prosenttiin, ja verkkokaupan puolella myynti kasvoi 35 %.
Kiinan tilanteessa ei uusimpien tilastojen valossa ole tapahtunut suurta muutosta, vaikka osake- ja valuuttamarkkinoilla oli rauhatonta heinä-syyskuussa. Talouskasvu näyttää jatkavan vähittäistä hidastumistaan samalla kun talouden rakenteet muuttuvat. Kiina ei julkaise kunnollisia tietoja työttömyydestä, mutta mitkään tiedot eivät toistaiseksi viittaa työmarkkinatilanteen huomattavaan heikkenemiseen.

Kiinan BKT:n, teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan kasvu, %
201543k1.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/42 Näytä viikkokatsaus 2015/44