BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/43

Keskuspankin ennakkotietojen mukaan velkaa oli syyskuun lopussa 522 mrd. dollaria eli runsaat 30 mrd. dollaria vähemmän kuin kesäkuun lopussa. Velan arvon supistumisesta ilmeisesti vain noin puolet johtuu lyhennyksistä ja puolet ruplan heikentymisestä. Kesäkuun lopussa Venäjän ulkomaisesta velasta viidennes oli ruplamääräistä. 

Heinä-syyskuussa oli määrä erääntyä lähes 40 mrd. dollaria ulkomaista velkaa. Pankit lyhensivät velkaansa pitkälti aikataulun mukaisesti, mutta muut yritykset ovat ilmeisesti suurelta osin uudelleenrahoittaneet velkaansa. Niiden velasta lähes 40 % on konsernien sisäistä ja osuus on viime kuukausina hieman kasvanut, joten ulkopuolisen velan maksua on voitu osin rahoittaa uudella konserninsisäisellä velalla. 

Loka-joulukuussa velkaa on määrä erääntyä yhteensä runsaat 30 mrd. dollaria, josta puolet joulukuussa. Erääntyvästä velasta vajaa kolmannes on konsernien sisäistä, joten sen maksuaikaa saataneen pidennettyä. Keskuspankki on yrityskyselynsä pohjalta arvioinut todellisten lyhennysten voivan jäädä vieläkin pienemmiksi.

Seuraavan vuoden kuluessa (4Q15-3Q16) ulkomaisen velan pääomaa erääntyy yhteensä 87 mrd. dollaria. Venäjän valuuttavaranto oli syyskuun lopussa 371 mrd. dollaria. Yleisesti ajatellaan, että valuuttavarannon tulisi kattaa vähintään 100 % lyhytaikaisesta ulkomaisesta velasta likviditeettiongelmien välttämiseksi. 

Venäjän ulkomaisen velan pääoman lyhennysaikataulu          
201543v.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2015/42 Näytä viikkokatsaus 2015/44