BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/28

​Pääministeri Li Keqiang vieraili viime viikolla Brysselissä järjestetyssä vuosittaisessa EU:n ja Kiinan huippukokouksessa. Tapaamisissa keskityttiin taloudellisen yhteistyön syventämiseen, mutta keskusteluja käytiin myös mm. ympäristö- ja viisumikysymyksistä. Kiina toivoi EU:lta käytännön yhteistyötä ympäristöongelmiin vastaamisessa. EU puolestaan ilmoitti avaavansa Kiinaan 15 uutta viisumikeskusta helpottamaan kiinalaisten loma- ja liikematkailua Eurooppaan.

Eniten huomiota herätti Kiinan päätös sijoittaa Euroopan strategisten investointien rahastoon (EFSI). Päätöstä perusteltiin EFSI:n 315 mrd. euron investointipaketin ja Kiinan 38 mrd. euron Silkkitie-rahaston toiminnan välisillä synergiaeduilla. Viime syksynä perustetun EFSI:n tavoite on kehittää infrastruktuuria sekä viestintä- ja liikenneyhteyksiä Euroopassa, Silkkitie-hankkeen painopisteen ollessa Aasian ja Euroopan välisien yhteyksien kehittämisessä. Kiinan EFSI-sijoitusten kokoa ei vielä julkistettu, mutta sijoitusten sanottiin olevan useita miljardeja euroja. Kiinan mukaantulo saattaa kasvattaa myös muiden toimijoiden kiinnostusta EFSI:hin. Kiina on puolestaan jo aiemmin toivottanut ulkomaalaiset sijoittajat tervetulleiksi Silkkitie-rahastoon.

EU on ollut Kiinan tärkein kauppakumppani yli 10 vuoden ajan. EU:lle Kiina on USA:n jälkeen toiseksi suurin kauppakumppani. Ulkomaankaupan ohella Kiinan ja EU:n väliset sijoitusvirrat ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti, vaikka ovatkin vielä merkitykseltään kauppaa paljon pienemmät. Vuonna 2014 Kiinan EU-viennin arvo oli 370 mrd. dollaria ja EU-tuonnin arvo 240 mrd. dollaria. Kiinalaisten suorien sijoitusten virta EU:n alueelle jäi vuonna 2014 alle 20 mrd. dollarin, vaikka se kaksinkertaistuikin edellisvuodesta. Kiinalaisten tekemät sijoitukset ovat kuitenkin vain muutaman prosentin luokkaa kaikista Eurooppaan tulevista suorista sijoituksista.


Näytä viikkokatsaus 2015/27 Näytä viikkokatsaus 2015/29