BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/39

Presidentti Putin ilmoitti 21.9. ”osittaisesta liikekannallepanosta”, jonka tarkoituksena on saada lisäjoukkoja Ukrainassa käytävään sotaan. Presidentin ukaasin mukaan liikekannallepano koskee reservissä olevia henkilöitä, joilla on aiempaa sotilaskoulutusta ja tarvittavia taitoja. Puolustusministeri Shoigu on kertonut julkisuudessa, että liikekannallepanolla pyritään saamaan rintamalle 300 000 henkilöä. Varsinaisen ukaasin julkiset osat eivät kuitenkaan kerro mitään henkilömääristä. Julkisuudessa onkin ollut tietoja, joiden mukaan tavoitteena olisi miljoonan sotilaan lisävoima kolmessa eri aallossa tämän vuoden loppuun mennessä.

Vaikka liikekannallepanosta oli liikkunut jo pitkään huhuja, se tuli lopulta monille yllätyksenä. Venäjän osakemarkkinat reagoivat voimakkaasti uutiseen. Keskiviikkona 28.9. osakkeet olivat Venäjällä noin 11 prosenttia halvempia kuin ennen liikekannallepanoilmoitusta.

Venäjän alueille on ilmeisesti annettu kiintiöt, joiden täyttämiseksi myös moni asepalvelusta käymätön on saanut palvelukseenastumismääräyksen. Ilmeisesti ensimmäiset nyt riviin määrätyt ovat jo joutuneet rintamalle. Samaan aikaan hyvin moni venäläinen on päättänyt jättää maan välttääkseen asepalveluksen. Erityisen suosittuja kohteita ovat olleet esim. Armenia, Georgia ja Kazakstan. Suomen rajan on ylittänyt 21.‒28.9. hieman yli 55 000 venäläistä, ja päivittäinen maahantulo on kasvanut noin 90 % verrattuna sotaa edeltäneeseen tasoon. Takaisin Venäjälle on palannut samaan aikaan noin 29 000 venäläistä.

Liikekannallepano ja maastapako vaikuttavat myös Venäjän talouteen. Jos ajatellaan, että Venäjä pyrkisi saamaan tämän vuoden loppuun mennessä sotavoimiin noin miljoona miestä, ja samaan aikaan maasta pakenee ainakin 300 000 miestä, olisi tämä yhteensä jo noin 7 % Venäjän 20‒39-vuotiaista miehistä. Se olisi merkittävä vähennys työvoiman tarjonnassa. Moni yritys onkin pyrkinyt vaikuttamaan viranomaisiin siten, että niiden työntekijöitä ei velvoitettaisi lähtemään rintamalle.

Naisia on Venäjällä noin kymmenen miljoonaa enemmän kuin miehiä, ja ero kasvaa iän myötä (ikäluokat pystyakselilla, arvioitu tilanne 2022)

202239_v1.png

Lähteet: YK, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/38 Näytä viikkokatsaus 2022/40