BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/34

Viime viikolla Kiinassa oli ennätyksellinen helleaalto, joka aiheutti kuivuutta Keski- ja Etelä-Kiinassa. Se johti jokien kuivumiseen Sichuanin provinssissa, jossa vesivoimalla on erittäin tärkeä rooli sähköntuotannossa. Sichuanissa käytetystä sähköstä noin neljä viidesosaa tuotetaan paikallisissa vesivoimaloissa. Provinssin johto on rajoittanut sähkön käyttöä niin kodeissa, toimistoissa kuin ostoskeskuksissakin ja käskenyt paljon energiaa käyttäviä tehtaita pysäyttämään tuotantonsa tämän viikon ajaksi. Keskeytykset vaikuttavat niin metallien, lannoitteiden, puolijohteiden, autojen kuin akkujenkin valmistajiin.

Sähköntuotannon ongelmat eivät ulotu pelkästään Sichuanin provinssiin, sillä myös mm. Shanghai, Zhejiang ja Jiangxi käyttävät Sichuanista tuotavaa sähköä. Shanghai on kytkenyt valot pois maamerkeistään alkuviikolla ja Zhejiangissa on vähennetty julkisten tilojen valaistusta. Sähkön säännöstely ei ole uutta Kiinassa, viimeksi rajoituksia oli voimassa talvella 2021 hiilen saatavuusongelmien takia (BOFIT Viikkokatsaus 40/2021).

Vesivoima on Kiinan tärkein uusiutuva energianlähde ja sillä tuotettiin viime vuonna noin 16 % Kiinan sähköntuotannosta. Sichuanin provinssin osuus vesivoimalla tuotetusta sähköstä oli 26 %, joten sichuanilaisen vesivoiman osuus Kiinan sähköntuotannosta oli noin 4 %. Viime viikkojen ongelmat ovat lisänneet epävarmuutta vesivoiman asemasta Kiinan tärkeimpänä uusiutuvana energianlähteenä. Kesän lämpötilanvaihteluiden lisäksi talvikuukausille osuva kuiva kausi rajoittaa vesivoiman tuotantoa.

Siksi sähköntuotannon turvaamiseksi täytyy käyttää myös muita energialähteitä. Se ei tosin ole täysin linjassa Kiinan ympäristötavoitteiden kanssa. Kiinan sähköntuotannosta yli 60 % tuotetaan edelleen hiilellä. Investoinneista huolimatta tuulivoiman osuus Kiinan sähköntuotannosta oli viime vuonna 7 % ja aurinkoenergian 2 %.

Kiinan vesivoimalla tuotetusta sähköstä suurin osa on peräisin eteläisestä Kiinasta, jossa riski lämpötilanvaihteluille ja kuivuudelle on kasvanut

202234_k3.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/33 Näytä viikkokatsaus 2022/35