BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/33

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK allekirjoittivat 27.7.2022 sopimuksen, jonka tarkoituksena on mahdollistaa Ukrainan viljan sekä Venäjän lannoitteiden ja ruoan vientikuljetukset Mustanmeren kautta huolimatta käynnissä olevasta Ukrainan sodasta.

Sopimuksen mukaan kolme Ukrainan satamaa eli Odessa, Tšornomorsk ja Pivdennyi pidetään avoinna rahtiliikenteelle. Ukrainan alukset saattavat rahtilaivat Ukrainan aluevesiltä Mustanmeren kansainvälisille vesille ja sieltä Bosporinsalmelle, jotta rahtilaivat eivät osu matkalla sodan vuoksi asetettuihin merimiinoihin. Rahtialukset tarkastetaan Istanbulissa ja ne jatkavat eteenpäin hyväksytyn tarkastuksen jälkeen. Alusten tarkastuksista vastaa keskus, johon kuuluu edustajia Ukrainasta, Venäjältä, Turkista ja YK:sta. Sopimus sisältää useita rajoituksia ja määräyksiä siitä, miten alukset saavat liikkua Mustallamerellä ja mitä ne saavat kuljettaa.

Sopimuksen voimassaolon kahden ensimmäisen viikon aikana Ukrainan satamista on lähtenyt 16 alusta. Niiden pääseminen määränpäihinsä on kuitenkin herättänyt huolia. Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt alus saapui alun perin suunnitellun Libanonin sijaan 15.8.2022 Syyrian Tartukseen, jossa sijaitsee Venäjän sotilastukikohta.


Näytä viikkokatsaus 2022/32 Näytä viikkokatsaus 2022/34