BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/20

Tiukkojen koronarajoitusten sekä niiden aiheuttaman epävarmuuden ja saatavuusongelmien johdosta talousindikaattorit laskivat huhtikuussa selvästi. Tilastoviraston mukaan vähittäiskaupan myynnin arvo supistui 11 % vuotta aiemmasta ja reaalisesti myynnin voidaan arvioida laskeneen ainakin 13 %. Ravintolapalveluiden myynnin arvo supistui 23 % ja autojen 32 % vuotta aiemmasta. Vähittäiskauppa on jäänyt koronapandemian aikana muun talouden vauhdista. Tilastoviraston kuukausikasvulukujen pohjalta arvioituna vähittäismyynnin määrä on nyt suunnilleen samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten.

Teollisuustuotanto supistui huhtikuussa 3 % vuotta aiemmasta, mikä johtui tehdastuotannon supistumisesta (-5 %). Tilastoviraston mukaan teollisuustuotanto tippui jyrkästi maaliskuuhun verrattuna, mutta tuotannon taso on silti noin 18 % korkeampi kuin kolme vuotta sitten. Kiinteistörakentamisen ja -kaupan alamäki syveni huhtikuussa. Pinta-alalla mitaten uudet rakennusaloitukset vähenivät 44 % vuodentakaisesta ja kiinteistökauppa 39 %.

Myös ulkoisen kysynnän kasvu hiipui. Kiinan tavaraviennin arvo (dollareissa) kasvoi huhtikuussa 4 % vuotta aiemmasta ja -tuonnin arvo prosentin. Viime vuonna ulkomaankauppa kasvoi 30 %. Venäjän-viennin arvo laski huhtikuussa 26 % vuotta aiemmasta (maaliskuussa -8 %). Tuonnin arvo Venäjältä kasvoi 57 % energian ja muiden raaka-aineiden korkeiden hintojen vetämänä.

Kaupunkialueiden kyselyihin perustuva työttömyysaste oli huhtikuussa 6,1 %. Työttömyysaste on noussut viime syksystä lähtien, jolloin se oli 4,9 %. Kiinan työttömyystilastot eivät kuitenkaan anna totuudenmukaista kuvaa työmarkkinatilanteen kehityksestä. Kyselyihin perustuva työttömyysaste on pysynyt hyvin tasaisena vajaan 5 % ja hieman yli 6 % välillä koko julkaisuhistoriansa ajan. Nuorisotyöttömyys (16–24-vuotiaat) on Kiinankin tilastoissa korkea ja nousi huhtikuussa 18,2 prosenttiin.

Teollisuus- ja sähköntuotanto kääntyivät laskuun huhtikuussa; vähittäis- ja asuntokaupan supistuminen syveni

202220_k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/19 Näytä viikkokatsaus 2022/21