BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/21

Venäjän tilastokeskus on julkaissut alustavan arvion Venäjän vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen BKT:n kasvusta. Rosstat arvioi Venäjän BKT:n kasvaneen tammi-maaliskuussa 3,5 % vuotta aiemmasta.

Ukrainan sodan vaikutukset Venäjän talouskasvuun ovat osin jo näkyneet maaliskuussa. Esimerkiksi teollisuustuotanto kasvoi koko vuosineljänneksen aikana yhteensä lähes 6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa kasvua oli enää 3 %. Jalostusteollisuuden tuotanto kasvoi vielä tammikuussa 10 % ja helmikuussa 6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa jalostusteollisuuden tuotanto supistui 0,3 %. Kaivannaisteollisuuden kehitys oli melko tasaista läpi vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen, sillä tammi-maaliskuussa tuotanto oli joka kuukautena 8–9 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Vähittäiskauppa kasvoi tammi-maaliskuussa 3,6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa enää 2 %, joten kulutuksen heikkenemisestä on jo ollut merkkejä.

Ukrainan sodan vaikutukset Venäjän talouteen alkavat todennäköisesti näkyä yhä selvemmin vuoden 2022 toisen

vuosineljänneksen aikana. Venäjän talousministeriö ja keskuspankki arvioivat, että BKT:n pohja nähdään kolmannella tai neljännellä vuosineljänneksellä, minkä jälkeen voisi alkaa hidas toipuminen. Monet kansainväliset ennustelaitokset arvioivat BKT:n supistumisen jatkuvan myös ensi vuonna.    

Venäjän BKT:n ja keskeisten tuotantoalojen kasvu hiipui tammi-maaliskuussa

202221_v3.png

Lähteet: Rosstat, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/20 Näytä viikkokatsaus 2022/22