BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/19

Huhti-toukokuussa julkaistuissa ennusteissa BKT:n odotetaan kutistuvan noin 10 % ja luisun ajoittuvan joko kokonaan tähän vuoteen tai enimmäkseen tähän vuoteen ja osin ensi vuoteen. Valtaosassa ennusteita BKT:n arvioidaan alkavan elpyä vasta vuonna 2024. Venäjän omissa ennusteissa viime kuukausina alennusmyyntiin joutuneen Urals-öljyn hinnan ei odoteta tänä vuonna olevan kovin paljon korkeammalla kuin viime vuonna (keskuspankki +9 % ja talousministeriö +20 %).

Ennusteissa Venäjän kokonaistuonnin odotetaan putoavan tänä vuonna kolmasosan (keskuspankki ja Maailmanpankki) tai neljäsosan (IMF). Venäjän viennin määrän arvioidaan myös vähenevän viidesosalla (keskuspankki ja IMF) tai jopa kolmasosalla (Maailmanpankki). Maailmanpankki toteaa ottaneensa ennusteessaan huomioon ilmoitetut venäläisen öljyn ja kaasun tuontirajoitukset ja arvioi myös Venäjän muun viennin supistuvan paljon.

Kotitalouksien kulutuksen odotetaan luisuvan tänä vuonna noin 10 % (keskuspankki ja Maailmanpankki). Kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusta syö inflaatio, jonka odotetaan yleisesti olevan tänä vuonna keskimäärin noin 20 % ja vielä ensi vuonnakin keskimäärin 7−10 % (keskuspankki) tai jopa 13−14 % (IMF ja Maailmanpankki). Kiinteiden investointien odotetaan putoavan tänä vuonna lähes viidesosan (keskuspankki, IMF ja Maailmanpankki).

IMF ja Maailmanpankki odottavat julkisen talouden menoihin tänä vuonna huomattavaa nousua (jonka nopea inflaatio tosin syö) ja käännettä budjettialijäämään. Budjetin tulo-odotuksista riippuen tämän vuoden vaje voisi rajoittua noin kahteen prosenttiin BKT:stä (Maailmanpankki), mutta voisi toisaalta syventyä mm. verohelpotusten vuoksi jopa noin neljään prosenttiin BKT:stä.

Työttömyyttä on arvioitu toistaiseksi harvoissa ennusteissa. Niissä työttömyysasteen odotetaan nousevan tänä vuonna melko tuntuvasti eli lähes kahdeksaan prosenttiin (Venäjän keskuspankin kokoama konsensusennuste) tai jopa yli yhdeksään prosenttiin (IMF).

Tuoreimmissa ennusteissa Venäjän BKT:n arvioidaan supistuvan tänä vuonna paljon ja tuonnin putoavan jyrkästi

202219_v1.png


Näytä viikkokatsaus 2022/18 Näytä viikkokatsaus 2022/20