BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/52

Tällä viikolla julkaistiin 1.1.2022 voimaan tuleva uusi negatiivinen lista toimialoista, joilla ulkomainen omistus Kiinassa on rajoitettua tai kiellettyä. Kiellettyjen toimialojen lukumäärä laski viime vuoden 33:sta 31:een. Autojen tuotannossa rajoitukset ulkomaalaiselle omistukselle poistettiin kokonaan, eli ulkomaisten valmistajien ei enää tarvitse muodostaa yhteisyrityksiä kiinalaistoimijoiden kanssa. Myös rajoitukset yhteisyritysten lukumäärästä poistettiin. Lisäksi radio ja tv-vastaanottimien ja komponenttien valmistus vapautettiin. Samalla julkaistiin oma negatiivinen lista vapaakauppa-alueille, joilla ulkomaisilta kiellettyjen toimialojen lukumäärä laski 30:stä 27:ään.

Listan päivityksen yhteydessä mielenkiintoa herätti siihen sisällytetyt laajemmat selitykset, joissa tarkennettiin ulkomaalaisilta rajoitetuilla toimialoilla toimivien kiinalaisyritysten listautumista ulkomaille. Yhtiöt ovat käyttäneet tällaisissa tilanteissa yleisesti VIE-menettelyä (variable interest entity), jossa kiinalaisyritys perustaa ulkomaisen tytäryhtiön (usein veroparatiisiin), joka puolestaan listautuu ulkomaiseen pörssiin ja jakaa kiinalaisyrityksen liiketoiminnan tuotot. Tästä lähtien näiden yritysten tulee hakea viranomaisilta lupa ulkomaisiin pörssilistauksiin ja niitä koskee tiukemmat rajoitukset. Ulkomaiset sijoittajat eivät saa osallistua yrityksen toimintaan tai hallinnointiin, ja niitä koskevat ulkomaisen omistuksen osuutta rajoittavat määräykset (tällä hetkellä ulkomainen omistus korkeintaan 30 % ja yhden omistajan hallussa korkeintaan 10 %). VIE-menettelyä ei kuitenkaan suoraan olla kieltämässä. Sitä on käyttäneet useat sadat kiinalaisyritykset, erityisesti suuret teknologiayritykset kuten Alibaba. Omistusosuusrajoitukset eivät suunnittelu- ja reformikomission (NDRC) edustajan mukaan koske takautuvasti näitä yrityksiä.

Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) vahvisti joulukuun alussa lopulliset säännöt maahan listattujen ulkomaalaisten yritysten velvollisuudesta jakaa tietoja tilintarkastuksista ja ilmoittaa, ovatko ne ulkomaisen valtion omistuksessa tai kontrollissa. Mikäli tätä ei noudateta, yritykset voidaan poistaa kolmen vuoden kuluessa amerikkalaispörsseistä. Säännöt panevat toimeen Donald Trumpin presidenttikaudella hyväksytyn lain (ks. BOFIT Viikkokatsaus 50/2020). Säännöt vaativat myös yksityiskohtaisempia tietoja VIE-menettelyä käyttäviltä yrityksiltä. Ainoastaan kiinalaiset ja hongkongilaiset yhtiöt eivät salli yhdysvaltalaisviranomaisten tarkastaa tilintarkastajiaan. Kiinalaisviranomaiset vetoavat tässä turvallisuussyihin, mutta ovat viime aikoina kertoneet lisäävänsä yhteistyötä ja pyrkivänsä pääsemään asiassa yhteisymmärrykseen Yhdysvalojen kanssa.

Toukokuussa New Yorkin pörssistä poistettiin Kiinan kolme suurta teleoperaattoria. China Mobile kertoi vastikään aikovansa listautua Shanghain pörssiin. Tarkkailijoiden mukaan listautuminen on lähinnä symbolinen ele. Yhtiö on listattuna myös Hongkongissa ja aikoo listata Shanghaissa vain noin 4 % osakepääomastaan. China Telecom listautui niin ikään aiemmin tänä vuonna Shanghain pörssiin. Lisäksi markkinoilla on herättänyt paljon huomiota kyytipalveluyhtiö Didin ilmoitus joulukuun alussa poistua New Yorkin pörssistä ja listautua Hongkongiin. Didi listautui pörssiin vasta kesäkuun 2021 lopussa, mutta joutui vain pari päivää listautumisen jälkeen kiinalaisviranomaisten turvallisuusselvityksen kohteeksi ja sen sovellukset poistettiin kiinalaisista sovelluskaupoista. Hongkongiin listautuminen vaatii kuitenkin kiinalaisviranomaisten hyväksynnän.

Yhdysvallat on myös rajoittanut sijoituksia kiinalaisyhtiöihin perustuen niiden yhteyksiin Kiinan sotilasteollisuuteen. Maan valtionvarainministeriö nimesi 16.12. kahdeksan uutta kiinalaisyritystä (ml. dronevalmistaja DJI), joihin yhdysvaltalaissijoitukset ovat kiellettyjä, johtuen niiden osallisuudesta ihmisoikeusrikkomuksiin Xinjiangin provinssissa. Investointikieltolistalla on jo useita kymmeniä kiinalaisyrityksiä. Sille lisättiin aiemmin joulukuussa myös tekoäly-yhtiö SenseTime, joka kertoi tämän jälkeen siirtävänsä aiottua listautumistaan Hongkongin pörssissä. Kaikki nyt nimetyistä yhtiöistä ovat jo olleet Yhdysvaltojen ”entity-listalla”, joka rajoittaa yhdysvaltalaistuotteiden ja -teknologian vientiä.

Yhdysvalloissa (S&P/BNY Mellon China) ja Hongkongissa (Hang Seng China Enterprises) listattujen kiinalaisyritysten osakekurssit ovat laskeneet tänä vuonna, Manner-Kiinassa (CSI 300) kehitys on ollut tasaisempaa

202152_k1.png

Lähteet: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/51