BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/50

Joulukuun alussa Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi yksimielisesti lain, jonka avulla on mahdollista poistaa ulkomaiset yritykset amerikkalaisista pörsseistä, mikäli ne eivät toimi maan kirjanpitosääntöjen mukaan. Aiemmin toukokuussa laki sai jo yksimielisen hyväksynnän senaatissa ja se siirtyy nyt presidentin pöydälle odottamaan allekirjoitusta.

Laki koskee kaikkia ulkomaisia yrityksiä, mutta on käytännössä kirjoitettu kiinalaisyrityksiä silmällä pitäen. Näistä on vuosien varrella paljastunut useita kirjanpitoskandaaleja. Uuden lain mukaan yritysten tulee avata tilintarkastuksensa Yhdysvaltain tilintarkastusvalvojalle (Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB). Yrityksillä on myös velvollisuus ilmoittaa, mikäli ne ovat vieraan vallan omistuksessa tai määräysvallassa. Jos määräykset jätetään noudattamatta kolme vuotta peräjälkeen, yritys poistetaan amerikkalaisilta pörssilistoilta. Laki sisältää kolmen vuoden siirtymäajan.

Kiina on ollut yleisesti haluton päästämään ulkopuolisia valvomaan yritystensä tilintarkastuksia vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen. Yhdysvaltain kongressin mukaan amerikkalaisissa pörsseissä oli lokakuussa 217 yritystä, joiden kotipaikkana voidaan pitää Kiinaa. Näiden yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo oli 2 200 miljardia dollaria, mikä on noin 6 % amerikkalaispörssien yhteenlasketusta markkina-arvosta.  

Presidentti Trump allekirjoitti lisäksi marraskuussa presidentin asetuksen, jolla kielletään amerikkalaisia omistamasta tai käymästä kauppaa yritysten osakkeilla, joiden katsotaan olevan yhteyksissä Kiinan armeijaan. Asetus on suunnattu 35 yritystä vastaan, jotka löytyvät puolustusministeriön vuoden mittaan julkaisemilta listoilta. Näiden yritysten nähdään mahdollistavan Kiinan armeijan kehittymisen ja modernisoitumisen ja tätä kautta uhkaavan suoraan Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Kielto astuu voimaan tammikuun 11. päivä ja sijoittajien tulee hankkiutua omistamistaan osakkeista eroon tätä seuraavien 10 kuukauden kuluessa. Kielto tulee aiheuttamaan muutoksia myös globaaleihin pörssi-indekseihin, joissa on mukana kieltolistalla olevia kiinalaisyrityksiä. Suurimmista indeksin tarjoajista MSCI ilmoitti ryhtyneensä selvittämään tarvittavia toimenpiteitä, mutta FTSE Russell ilmoitti suoraan poistavansa listatut kiinalaisyritykset omista indekseistään joulukuun 21. päivänä.


Näytä viikkokatsaus 2020/49 Näytä viikkokatsaus 2020/51