BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/52

Kiinan tilastoviraston mukaan vuoden 2021 viljasato kasvoi yhteensä 683 miljoonaan tonniin, mikä on 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuosina 2019–2020 viljasadon vuosikasvu jäi vajaaseen prosenttiin. Viljasadosta yli 90 % tulee maissista, riisistä ja vehnästä. Eniten kasvoi maissin tuotanto, jonka osalta sato kasvoi lähes 5 % edellisvuodesta 273 miljoonaan tonniin. Vehnäsato kasvoi vastaavasti 2 % ja riisin puoli prosenttia. Sadonkorjuuta varjostivat tänä vuonna sekä ennätyssateet (erityisesti Henanin maakunnassa) että pidempiaikainen kuivuus luoteisissa maakunnissa.

Viime talven aikana reippaasti noussut maissin hinta sai maanviljelijät kasvattamaan maissin osuutta viljellystä kokonaispinta-alasta. Maissin hinta oli kuluvana vuonna keskimäärin 25 % korkeampi kuin vuotta aiemmin ja 40 % korkeampi kuin vuonna 2019. Maissin viljelyyn käytetty maapinta-ala kasvoi 5 % edellisvuodesta, kun esimerkiksi riisiviljelmien pinta-ala laski puoli prosenttia. Yhteensä viljelty kokonaispinta-ala kasvoi vajaan prosentin ja oli 118 miljoonaa hehtaaria.

Maissin, riisin ja vehnän osalta Kiina on pitkälti omavarainen. Viljely painottuu Kiinassa maan itäisiin maakuntiin, tärkeimpinä Heilongjiang, Henan ja Shandong. Yhteensä Kiinan pinta-alasta 12 % on viljeltyä. Se on enemmän kuin esimerkiksi Venäjällä (reilu 7 %), mutta selvästi vähemmän kuin Vietnamissa (23 %), Thaimaassa (33 %) tai Intiassa (yli 50 %). Maatalousmaan määrään ja laatuun on Kiinassa pitkään liittynyt ongelmia mm. saasteiden ja liiallisen lannoitteiden käytön takia.

Lihantuotannossa palaudutaan vuosien 2019–2020 sikaruttoepidemiasta. Sikojen lukumäärä on kuluvana vuonna noussut takaisin normaalitasoille, noin 450 miljoonaan sikaan. Sen seurauksena myös sianlihan hinta on lähtenyt laskuun, ja kesän jälkeen se on ollut keskimäärin noin 40 % edellisvuotta matalammalla. Kiina on maailman suurin sianlihantuottaja, ja kaikesta sen tuottamasta lihasta yli puolet on sianlihaa. Naudan, lampaan ja siipikarjan liha on ollut aavistuksen viime vuotta kalliimpaa. Lihantuotanto on kaikkineen kuluvan vuoden tammi-marraskuussa reilut 20 % edellisvuotta korkeammalla. Samalla lihan tuonti ulkomailta on kesän jälkeen hiljalleen vähentynyt.

 

Maissin viljelyssä tehtiin vuonna 2021 satoennätys, 273 miljoonaa tonnia

202152_k3.png
Lähteet: NBS, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/51