BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/52

Kansainvälisen robotiikkayhdistyksen (International Federation of Robotics) tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2020 Kiinassa asennettiin 168 000 uutta teollisuusrobottia, mikä oli 20 % enemmän kuin 2019 ja lähes puolet kaikista maailmalla asennetuista teollisuusroboteista. Kiina oli ainut suurista robottimaista, jossa asennettujen uusien robottien määrä kasvoi. Kiina on ollut jo vuodesta 2013 maailman suurin teollisuusrobottien markkina ja maassa oli vuoden 2020 lopulla käytössä 940 000 teollisuusrobottia. Vauhdilla kasvaneen robottien käytön myötä Kiinassa on työntekijöiden määrään suhteutettuna jo käytössä lähes yhtä paljon robotteja kuin Yhdysvalloissa, mutta edelleen selvästi vähemmän kuin omassa kastissaan olevassa Koreassa. 

Teollisuusrobotit on Kiinassa nostettu yhdeksi strategisista teollisuusaloista, joiden tuotantoa ja kehittämistä on tuettu voimakkaasti mm. Made in China 2025 -teollisuusohjelman puitteissa. Tästä huolimatta kotimaisten robottimerkkien osuus Kiinan markkinoista oli arviolta vain 30 prosentin luokkaa vuonna 2019. Ulkomaisista toimijoista japanilaisilla yrityksillä on merkittävä asema Kiinan robottimarkkinasta. Japani on maailman suurin teollisuusrobottien viejä ja Kiina sen suurin vientimarkkina. Lisäksi japanilaisilla ja myös muilla kansainvälisillä teollisuusrobotteja valmistavilla yhtiöillä on runsaasti tuotantoa Kiinassa. Joidenkin arvioiden mukaan tärkeimmät robottien osat tuotetaan kuitenkin edelleen Kiinan ulkopuolella.

Kiinassa nopeaa tuotannon automatisointia ovat vauhdittaneet nopeasti nousseet työvoimakustannukset. Sen lisäksi jotkut paljon robotteja käyttävät toimialat kuten elektroniikkateollisuus ml. mikrosirujen tuotanto on ollut vahvassa kasvussa. Kiinan autoteollisuudessa uusien robottien asennukset ovat viime vuosina supistuneet, mutta määrä on edelleen merkittävä.

 

Valtaosa uusista teollisuusroboteista asennetaan Aasian

202152_k2.png

Lähteet: International Federation of Robotics ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/51