BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/49

Venäjän tilastoviranomaisen ennakkoarvion mukaan BKT kasvoi tammi-syyskuussa 4,6 % vuotta aiemmasta. Talousministeriön arvion mukaan kasvu kiihtyi hivenen lokakuussa, jolloin BKT kasvoi 4,9 % vuotta aiemmasta. Syys-lokakuussa talouden kasvua on ylläpitänyt erityisesti teollisuustuotannon kasvu. Teollisuustuotanto kasvoi lokakuussa 7,1 % ja tammi-lokakuussa 5 % vuodentakaiseen verrattuna. Tehdasteollisuudessa tuotannon kasvu on viime kuukausina hidastunut, ja teollisuustuotannon kasvua nostaa erityisesti kaivannaisteollisuus. Lokakuussa kaasua tuotettiin 12 % ja kivihiiltä 11 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös öljyntuotanto on kasvanut OPEC+-sopimuksen tuotannonrajoitusten hiljalleen poistuessa.

Syyskuussa maksetut eläkeläisten ja erityisryhmien kertakorvaukset (BOFIT Viikkokatsaus 35/2021) tukivat osaltaan vähittäiskauppaa syys-lokakuussa. Tästä huolimatta vähittäiskaupan kasvuvauhti on hiljalleen tasaantunut. Lokakuussa vähittäiskaupan volyymi oli 4,1 % suurempaa kuin vuotta aiemmin. Epidemiatilanne on nopeasti huonontunut ja marraskuun alussa määrättiin viikko palkallisia vapaapäiviä, mikä toi mukanaan myös rajoituksia mm. ravintoloiden aukioloaikoihin (BOFIT Viikkokatsaus 43/2021). Toistaiseksi rajoitusten vaikutus talouskehitykseen on ollut melko rajallinen.

Talouden ripeä toipuminen heijastuu palkkoihin ja hintakehitykseen. Työttömyysaste laski lokakuussa historiallisen alhaiselle tasolle 4,3 prosenttiin, ja tammi-syyskuussa nimellispalkat nousivat 9 % vuotta aiemmasta. Kuluttajahintainflaatio on kiihtynyt voimakkaasti viime kuukausina, ja marraskuussa kuluttajahinnat nousivat 8,4 % vuotta aiemmasta. Hintojen nousu on ollut erityisen voimakasta elintarvikkeissa ja rakennusmateriaaleissa.

Työttömyys on laskenut pandemiaa edeltäneelle tasolle

202149_v1.png

Lähteet: Rosstat, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/48 Näytä viikkokatsaus 2021/50