BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/49

Venäjän tavaraviennin arvo kolkutteli historiallisia huippulukemiaan heinä-syyskuussa. Viennin arvo kasvoi peräti 70 % vuotta aiemmasta raaka-aineiden kysynnän ja hintojen noustessa voimakkaasti maailmanmarkkinoilla. Viennin arvo kasvoi yhä myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta kasvu hidastui selvästi.

Keskeisistä vientituotteista raakaöljyn vientimäärä kasvoi yhä reippaasti heinä-syyskuussa, mutta öljyä vietiin edelleen selvästi vähemmän kuin ennen koronakriisiä. Tammi-syyskuussa öljyn vientimäärä oli 6 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Venäjän öljyn tuotantoa rajoittaa edelleen OPEC+-maiden sopimus, vaikka tuotantoa onkin voitu vähitellen lisätä sen puitteissa. Urals-öljyn hinta nousi edelleen hieman heinä-syyskuussa ja oli keskimäärin noin 70 dollaria tynnyriltä. Maakaasun osalta putkikaasun vienti on tänä vuonna kasvanut ripeästi ja heinä-syyskuussa putkikaasua vietiin jo lähes saman verran kuin vuoden 2019 vastaavana ajankohtana. Myös kaasun hinta nousi huomattavasti heinä-syyskuussa. Nesteytetyn kaasun LNG:n vienti on sitä vastoin hieman supistunut tänä vuonna. Raakaöljyn, öljytuotteiden ja maakaasun yhteenlaskettu osuus Venäjän tavaraviennistä on tänä vuonna ollut noin puolet. 

Venäjän tavaratuonnin kasvu tasaantui heinä-syyskuussa edellisestä vuosineljänneksestä, mutta vuotta aiempaan verrattuna tuonnin arvo kasvoi vielä 30 %. Tuonnin tasaantuminen johtui etenkin koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonnin kasvun taittumisesta. Niiden osuus Venäjän tavaratuonnista on noin puolet. Elintarvikkeiden ja etenkin kemiallisten tuotteiden tuonnin arvo sitä vastoin jatkoi heinä-syyskuussa edelleen melko ripeää kasvua aiempiin kuukausiin verrattuna, osin korkeampien tuontihintojen vetämänä. Kemiallisten tuotteiden osuus tavaratuonnista on tänä vuonna ollut 18 % ja elintarvikkeiden 12 %.

Tammi-syyskuussa Venäjän tavaraviennin arvo oli 340 mrd. dollaria. Siitä 38 % meni EU-maihin, 14 % Kiinaan, 9 % Euraasian talousliiton (EAEU) maihin ja 4 % Yhdysvaltoihin. Tavaratuonnin arvo oli 220 mrd. dollaria. Tuonnissa EU:n osuus oli 33 %, Kiinan 24 %, EAEU:n 8 % ja Yhdysvaltojen 6 %.

Venäjän tavaratuonnin kasvu taittui heinä-syyskuussa koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vetämänä

202149_v3.png

Lähteet: CEIC, Venäjän tulli ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/48 Näytä viikkokatsaus 2021/50