BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/43

Venäjän keskuspankki ryhtyi digitaalisen keskuspankkirahan suunnitteluun varsinaisesti vasta vuonna 2020, ja tulevan digitaalisen ruplan eri ominaisuuksia esiteltiin tarkemmin keskuspankin huhtikuun 2021 suunnitelmassa. Myös digitaalinen rupla on keskuspankin liikkeeseen laskemaa rahaa, kuten käteinen, mutta kotitaloudet saavat digitaaliset ruplat käyttöönsä liikepankkien sovellusten kautta.

Asiakkaiden on tarkoitus päästä myös käyttämään digitaalisia rupliaan liikepankkien sovellusten kautta, vaikka he eivät olisi kirjautuneena internetiin. On kuitenkin tärkeää huomata, että valitussa järjestelmässä asiakkaiden digitaaliset ruplat eivät ole liikepankkien vastuita vaan keskuspankin. Kun asiakas haluaa siirtää varojaan pankkitililtä digitaaliseen lompakkoonsa, pankki siirtää halutun summan tililtä lompakkoon. Samalla liikepankki ilmoittaa tästä tapahtumasta keskuspankille, joka siirtää oman taseensa vastattavaa-puolella toivotun summan digiruplia liikepankin digilompakosta yksityisasiakkaan lompakkoon. Digiruplien kokonaismäärä ei näin muutu. Maksut digiruplilla kulkevat myös sovellusten kautta, ja tällöin keskuspankki siirtää digiruplia asiakkaiden digilompakoiden välillä.

Kesällä 2021 keskuspankki aloitti digiruplan pilottikokeilun kahdentoista liikepankin kanssa. Pilottikokeilussa on tarkoitus varmistaa, että liikepankkien sovellukset toimivat saumattomasti ja turvallisesti myös keskuspankin järjestelmien kanssa digiruplien siirtämisessä lompakoiden välillä. Kokeilua on tarkoitus laajentaa tammikuussa 2022 muihin pankkeihin, mutta digiruplan varsinaisen käyttöönoton ajankohdasta ei ole vielä tietoa.


Näytä viikkokatsaus 2021/42 Näytä viikkokatsaus 2021/44