BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/27

Talouden ripeä toipuminen koronapandemian aiheuttamasta taantumasta jatkui toukokuussa. Monilla aloilla kasvuvauhti hidastui tai pysähtyi edelliseen kuukauteen verrattuna, mutta viime vuoden aallonpohjaan verrattuna vuosikasvu jatkui erittäin vahvana. Toukokuussa vähittäiskaupan liikevaihto oli 27 % ja palvelusektorin 52 % vuodentakaista tasoa suurempaa. Talousministeriö arvioi BKT:n kasvaneen toukokuussa 10,9 % edellisvuoden toukokuun tasosta ja olleen vain 0,3 % pandemiaa edeltänyttä tasoa matalampi. Erityisesti maatalouden, rakentamisen ja jalostusteollisuuden kasvu on ollut voimakasta ja näillä aloilla tuotannon taso on jo selvästi pandemiaa edeltäneen tason yläpuolella.

Yksityisen kulutuksen kasvua tukee työmarkkinoiden hyvä veto. Työttömyys laski toukokuussa alle 5 prosentin.  Tilastoitu keskipalkka oli huhtikuussa 56 614 ruplaa (622 euroa) eli 14 % korkeampi kuin vuotta aiemmin. Reaalipalkat nousivat huhtikuussa 7,8 % vuoden takaa. Erityisesti siirtotyöläisten työpanoksesta riippuvilla palvelualoilla on paikoin raportoitu suorastaan työvoimapulasta. Kulutuksen kasvua tukee myös kotitalouksien lainanoton kasvu ja säästöjen purkaminen. Kotitalouksien reaaliset käytettävissä olevat tulot sen sijaan eivät ole toipuneet samassa tahdissa reaalipalkkojen kanssa. Tammi-maaliskuussa reaalitulot olivat 3,6 % edellisvuotta matalammalla tasolla.

Kotimaisen kysynnän nopea toipuminen, raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen nopea nousu ja viime kesän heikohko sato ovat heijastuneet kotimaisiin hintoihin. Sekä kuluttaja- että tuottajahinnat ovat alkuvuonna nousseet nopeasti. Kesäkuussa kuluttajahintojen vuosi-inflaatio oli 6,5 %, kun toukokuussa kuluttajahinnat nousivat 6 %. Erityisen nopeasti ovat nousseet elintarvikkeiden ja rakennusmateriaalien kuluttajahinnat. Raakaöljyn ja metallien hinnannousu on heijastunut vahvasti tuottajahintiohin. Toukokuussa jalostusteollisuuden tuottajahinnat nousivat 26 % ja kaivannaisteollisuuden tuottajahinnat liki 100 % viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Hintojen nousua on pyritty hillitsemään sekä hallinnollisilla määräyksillä (Viikkokatsaus 11/2021) että rahapolitiikan kiristämisellä. Keskuspankki on nostanut keskeistä ohjauskorkoaan tänä vuonna jo kolmesti ja on selkeästi indikoinut koronostojen olevan mahdollisia myös loppuvuonna (Viikkokatsaus 25/2021).

Kuluttajahinnat ovat nousseet nopeasti tänä vuonna

202127_v2.png

Lähde: Rosstat, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/26 Näytä viikkokatsaus 2021/28