BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/24

Toukokuussa teollisuustuotannon kasvu ylsi lähes 9 prosenttiin vuotta aiemmasta. Erityisen vahvaa vuosikasvua on nähty korkean teknologian tuotteissa, kuten sähköautoissa (166 %), roboteissa (50%) ja mikropiireissä (38%). Teollisuus toipui koronapandemiasta nopeasti ja tuotanto palannut jo koronaa edeltäneelle kasvu-uralle. Sekä huhti- että toukokuussa tuotannon kausitasoitettu reaalikasvu edeltävästä kuukaudesta oli 0,5 %, mikä on samaa luokkaa kuin ennen koronakriisin puhkeamista.

Kotimainen kulutuskysyntä on sen sijaan toipunut hitaammin kriisistä. Vähittäiskaupan myynnin reaalikasvu ylsi toukokuussa 10 prosenttiin vuotta aiemmasta ja noin prosenttiin aiemmasta kuukaudesta. Kuukausikasvuvauhti on maalis-toukokuussa ollut keskimäärin selvästi vahvempi kuin ennen koronakriisiä, mikä viittaa kotimaisen kulutuskysynnän vahvistumiseen. Erityisen vahvaa kasvua nähtiin verkkokaupassa, jonka arvo oli tammi-toukokuussa lähes neljänneksen edellisvuotta suurempi. Myös ravintolamyynti on viime vuoteen nähden hyvässä kasvussa, mutta myynnin nimellinen arvo yltää vasta juuri ja juuri vuoden 2019 tasolle.

Ulkomaankaupan kasvu jatkui vahvana toukokuussa. Tavaraviennin arvon kasvu oli dollareissa 28 % ja tavaratuonnin kasvu 50 % vuotta aiemmasta. Juaneissa mitattuna kasvulukemat olivat noin 10 prosenttiyksikköä hitaampia. Mekaanisten ja sähköteknisten tuotteiden viennin kasvu oli erityisen vahvaa, nousten noin 30 % vuoden takaa. Tuonnin vahvasta kasvusta huolimatta kauppataseen ylijäämä säilyi suurena, 46 mrd. dollarissa.

Kiinan teollisuustuotanto ja vähittäiskauppa, reaalinen indeksi

202124_k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/23 Näytä viikkokatsaus 2021/25