BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/20

Kiina vei toukokuussa päätökseen kahden suuren kemianteollisuudessa toimivan valtionyhtiön yhdistymisen. Jatkossa SinoChem ja ChemChina kuuluvat molemmat saman uuden SinoChem Holdings -yhtiön omistukseen. Uudella yhtiöllä on yhteensä 220 000 työntekijää ja toimintaa 150 maassa. SinoChemin ja ChemChinan yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2019 oli 150 mrd. dollarin luokkaa, millä ollaan Fortunen listan 10 suurimman kiinalaisyrityksen joukossa ja mukaan maailman mittakaavassakin 40 suurimman yhtiön joukossa.

Yritysten yhdistäminen on ollut esillä jo useamman vuoden ajan ja sille annettiin hallinnosta vihreää valoa maaliskuussa. Molemmat yhdistetyt yhtiöt olivat, ja myös uusi yhtiö on, valtion omaisuuden hallinta- ja valvontakomission SASACin hallinnassa. Analyytikkoarvioiden mukaan SinoChem on vakavarainen yhtiö, kun taas ChemChina velkaantui pahoin ostettuaan vuonna 2017 sveitsiläisen Syngentan yli 40 mrd. dollarilla, mikä on edelleen suurin kiinalaisyhtiön tekemä yritysosto ulkomailta.

Kemianyhtiöiden yhdistäminen heijastelee Kiinan ajatusmaailmaa valtionyhtiöiden uudistamisesta. Jo vuosien ajan uudistaminen on tarkoittanut käytännössä valtionyhtiöiden kannattavuuden parantamista, jota on tavoiteltu yhdistelemällä yhtiöitä suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja erilaisilla hallinon kehittämiseen pyrkivillä ohjelmilla. Valtionyhtiöiden yksityistäminen ei ole ollut esillä käytännössä lainkaan, joskin yhtiöistä on myyty vähemmistöosuuksia sijoittajille. Yritysten yhdistely näkyy mm. siinä, että keskushallinnon SASACin hallinnassa on enää 97 yhtiötä, kun vielä reilu 10 vuotta sitten niitä oli yli 150. Näillä yhtiöillä on kuitenkin lukematon määrä tytäryhtiöitä ja lisäksi paikallishallinnoilla on omat omaisuuden hallinta- ja valvontakomissionsa, joilla on hallinnassaan suuri joukko yhtiöitä. Kun kaikki nämä lasketaan yhteen, OECD:n arvioiden mukaan valtion omistamia yhtiöitä on yhteensä noin 150 000.

Suurempien ja vahvempien valtionyhtiöiden luominen on näkynyt myös SASACin hallinnoiman omaisuuden kasvuna. SASACin mukaan sen keskus- ja paikalliskomissioiden hallinnoimien yhtiöiden taseen loppusumma oli vuoden 2015 lopussa yhteensä 120 triljoonaa juania (174 % BKT:stä), kun vuoden 2020 lopussa omaisuus 220 triljoonaa juania (215 % BKT:stä). Tutkimusten mukaan valtion ja paikallishallintojen yhtiöt ovat Kiinassakin tehottomampia kuin yksityisen sektorin yhtiöt ja niiden roolin kasvu taloudessa syö näin talouden tuottavuutta.


Näytä viikkokatsaus 2021/19 Näytä viikkokatsaus 2021/21