BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/18

Asuntokauppa on käynyt etenkin Kiinan suurimmissa kaupungeissa vilkkaana ja Kiinan tilastoviraston mukaan vanhojen asuntojen hinnat olivat maaliskuussa Pekingissä ja Shanghaissa 10 % korkeammat kuin vuotta aiemmin. Etelä-Kiinan Guangzhoussa ja Shenzhenissä hintojen nousu oli vielä tätäkin hieman nopeampaa. Muissa kaupungeissa hintakehitys on ollut vaihtelevaa, mutta keskimäärin niissäkin ovat hinnat selvästi nousseet. Tosin joissakin kaupungissa hinnat ovat laskeneet kuten esimerkiksi Tianjinissä ja useammassa koillis-Kiinan kaupungissa. Uusien asuntojen hintojen nousu on ollut hieman asuntomarkkinoiden hintojen nousua hitaampaa.

Asuntorakentaminen toipui viime vuonna rivakasti koronakriisistä, mutta kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa neliömetreillä mitattuna uusia kohteita alettiin rakentaa vähemmän ja rakenteilla olevia kiinteistöjä myös valmistui vähemmän kuin samoina kuukausina ennen koronaa. Viranomaisten tammikuussa kiristämät koronarajoitukset saattoivat viivästyttää rakennushankkeita. Maaliskuussa kesken olevia rakennushankkeita oli selvästi enemmän kuin 2019 tammi-maaliskuussa.

Viranomaiset ovat olleet pitkään huolissaan korkeista asuntojen hinnoista ja rakentajien ja kotitalouksien nopeasta velkaantumisesta. Koronakriisin pahimman vaiheen jälkeen sektorin sääntelyä on kiristetty. Vuoden alussa pankkien lainanannolle kiinteistösektorille asetettiin uusia rajoja ja syksyllä rakentajien velkaantumista kerrottiin rajoitettavan (BOFIT Viikkokatsaus 6/2021). Maaliskuussa keskuspankki kehotti pankkeja hillitsemään ylipäätään lainanantoa ja huhtikuussa se ohjeisti pankkeja noudattamaan uusia lainasääntöjä. Joidenkin arvioiden mukaan tiukentuva sääntely on jo alkanut vähentämään rakentamista.

Kiinan kiinteistöinvestoinneista noin 75 % kohdistuu asuinrakentamiseen. Toimisto- ja liikehuoneistojen rakentamisen osuus on reilu 10 %, mutta investoinnit niihin ovat olleet vähenemään päin jo muutaman vuoden ajan. Tammi-maaliskuussa 2021 investoinnit liike- ja toimistotilojen kehittämiseen olivat pienemmät kuin vastaavana aikana vuonna 2015. Kehitys heijastellee kaupan siirtymistä verkkoon ja etätyömahdollisuuksien hienoista lisääntymistä toimistotyössä jo ennen koronakriisiä.

Asuntojen hinnat ovat reippaassa nousussa Kiinan suurimmissa kaupungeissa

202118_k2.png

*) Peking, Shanghai, Guangzhou ja Shenzhen.

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/17 Näytä viikkokatsaus 2021/19