BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/46

Alibaban maksupalveluita tarjoavan tytäryhtiön Ant Groupin oli määrä listautua marraskuussa samanaikaisesti sekä Shanghain pörssin Star Market -listalle että Hongkongin pörssiin. Listautumisesta oli tulossa kaikkien aikojen suurin, arvoltaan yli 35 mrd. dollaria, mikä olisi asettanut Ant Groupin markkina-arvon yli 300 mrd. dollariin, korkeammaksi kuin valtio-omisteisen ICBC:n, joka taseella mitaten on maailman suurin pankki. Shanghain pörssi kuitenkin perui annin kaksi päivää ennen sen toteutumista. Samalla myös Hongkongin listautumisaie peruttiin. Emoyhtiö Alibaba on listattu New Yorkin pörssiin vuonna 2014, tuolloin maailman suurimmassa listautumisannissa. Vuosi sitten yhtiö listautui myös Hongkongin pörssiin.

Kiina julkaisi luonnoksen valmisteilla olevasta mikrolainoittajien tiukemmasta sääntelystä 3.11. Lain valmistumisesta tai voimaan astumisesta ei ole tietoa. Uudistuksessa mm. rajoitetaan lainojen kokoa ja yhtiöiden velkaa sekä määritellään, että yhtiöiden täytyy rahoittaa itse huomattavasti nykyistä suurempi osa tarjoamistaan lainoista. Samana päivänä Ant Groupin edustajat kutsuttiin sääntelyviranomaisten tapaamiseen. Listautumisannin keskeyttämisen syyksi Shanghain pörssi kertoi viranomaistapaamisen ja sääntelyn muutokset. Viranomaisten mukaan päätös oli perusteltu, koska sillä suojellaan sekä sijoittajia että rahoitusmarkkinoiden vakautta. Taustalla on oletettu olevan myös muita syitä. Ant ja muut FinTech-alan yritykset ovat nousseet perinteisen valtio-omisteisen pankkisektorin haastajaksi tarjoamalla maksu- ja rahoituspalveluja, mutta niitä säännellään pankkeja löyhemmin. Anti oli aiemmin saanut viranomaisilta vihreää valoa, eikä sen peruminen viime hetkellä ainakaan paranna sijoittajien näkemystä Kiinan rahoitusmarkkinoiden ennakoitavuudesta tai sääntelyn läpinäkyvyydestä. 

Ant Groupin listautumisen perumisesta huolimatta Manner-Kiinan listautumisannit ovat lisääntyneet. Konsulttiyhtiö EY:n mukaan tammi-syyskuussa Shanghain ja Shenzhenin pörssien 295 listautumisantia vastasivat kolmannesta maailman uusien listautumisten määrästä ja yli 30 % arvosta. Hongkongin pörssissä nähtiin 99 listautumisantia (17 % maailman listautumisantien arvosta) ja Yhdysvalloissa (NYSE ja NASDAQ yhteensä) 150 (34 % arvosta).

Merkittävä määrä uusia listautumisia on tehty Shanghain pörssiin viime vuonna avatulle Star Market -listalle, jolla erityisesti Kiinan teknologiajättejä yritetään houkutella listautumaan kotimaassa (ks. Viikkokatsaus 30/2019). Tällä hetkellä listalla on reilut 190 yritystä. Myös Shenzhenin pörssin kasvuyritysten ChiNext-listan (jolla on yli 870 yritystä) listautumiskäytäntöjä helpotettiin tänä vuonna Star-listan käytäntöihin perustuen. Listautumiskäytäntöjen uudistaminen on tarkoitus laajentaa kattamaan kokonaisuudessaan maan molemmat pörssit. Kotimarkkinoita on haluttu tehdä houkuttelevammiksi ja listautumista helpottaa myös siltä varalta, että kiinalaisyritykset joutuisivat lähtemään yhdysvaltalaispörsseistä.

Listautumisantien arvo Manner-Kiinan pörsseissä vuosittain sekä tammi-lokakuussa 2020

202046_k2.png

Lähteet: Shanghain ja Shenzhenin pörssit, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/45 Näytä viikkokatsaus 2020/47