BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/30

Maanantaina 22.7. Shanghain pörssissä avattu Star Market –lista mahdollistaa teknologiayritysten listautumisen pörssiin aiempaa kevyemmin vaatimuksin mm. yrityksen kannattavuudelle. Listautumiseen ei myöskään tarvitse saada viranomaisten hyväksyntää, mikä nopeuttaa ja helpottaa prosessia. Markkinatoimijat hinnoittelevat yrityksen ja Shanghain pörssi hyväksyy listautujat.

Kaupankäynnin alkaessa mukana oli 25 yritystä, ja yli 100 halukasta odottaa listautumista. Rajoitukset kaupankäynnille ja päivittäiselle sallitulle hinnanvaihtelulle ovat Manner-Kiinan muita markkinoita löyhemmät ja esimerkiksi lyhyeksi myynti listan osakkeilla on sallittu, kun se muuten osakemarkkinoilla on kielletty. Uudella listalla kauppaa saavat käydä suoraan vain sijoittajat, joilla on mm. vähintään kahden vuoden sijoitushistoria ja yli 500 000 juanin (65 000 euron) sijoitusvaralisuus. Vaatimuksen toivotaan hillitsevän spekulaatiota. Tästä huolimatta ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä osakekurssit uudella listalla nousivat keskimäärin 140 %. Annit olivat huimasti ylimerkittyjä. Ulkomaisista sijoittajista vain viranomaisten hyväksymät institutionaaliset sijoittajat (QFII) voivat käydä kauppaa uudella listalla.

Kiina yrittää houkutella erityisesti teknologiajättejään uudelle listalle, sillä monet niistä ovat tällä hetkellä listautuneet Manner-Kiinan ulkopuolella. Star Market mahdollistaa myös ulkomailla listautuneiden kiinalaisyritysten rahoituksen hankinnan laskemalla liikkeelle osaketalletustodistuksia (CDR). Nähtäväksi jää herättääkö uusi lista mielenkiintoa. Shenzhenin pörssissä 2009 avatun teknologiayrityksille suunnatun ChiNext –listan suosio on jäänyt odotuksista.

Ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä uuden listan markkina-arvo nousi 529 mrd. juaniin (77 mrd. dollaria) ja oli laskenut keskiviikkoon (24.7.) mennessä 514 mrd. juaniin. Star Market –listan hintakehitystä seuraavaa indeksiä aletaan julkaista vasta myöhemmin. Pörssien päälistoilla ei nähty suuria hinnanvaihteluita ja toukokuun jälkeen Manner-Kiinan osakemarkkinoiden hintakehitys on ollut melko tasaista.

Manner-Kiinan ja Hongkongin osakemarkkinaindeksien kehitys

Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2019/29 Näytä viikkokatsaus 2019/31