BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/44

Taiwanissa on ollut vain noin 550 koronatapausta, joista 7 on kuollut tautiin. Väestöön suhteutettuna määrät kuuluvat maailman pienimpiin. Taiwanin valmiutta toimia epidemiatilanteessa kohennettiin merkittävästi 2000-luvun alun SARS-epidemian jälkeen ja saarella aloitettiin heti tammikuussa voimakkaat varautumistoimet mm. asettamalla maahantulijoille karanteeneja, hyödyntämällä uutta teknologiaa sairastuneiden tunnistamisessa ja jäljittämisessä. Myös kansalaisten valmius esimerkiksi maskin käyttöön oli alusta alkaen hyvä ja monet rajoittivat oma-aloitteisesti liikkumistaan mm. ravintoloissa. Viranomaisten ei ole tarvinnut määrätä laajamittaisia toimipaikkojen sulkemisia ja liikkumisrajoituksia.

Taiwanin BKT on supistunut noin prosentin vuotta aiemmasta sekä ensimmäisellä että toisella neljänneksellä. Syynä oli mm. kuluttajien varovaisuus koronapelon vuoksi. Vähittäiskauppa romahti ensimmäisellä neljänneksellä 15 % edellisestä neljänneksestä ja jäi kolmisen prosenttia vuoden takaista alemmalle tasolle. Vuoden jälkipuoliskolla kasvun arvioidaan kuitenkin elpyvän ja koko vuoden BKT:n yltävän viime vuoden tasolle. Taiwanin tehdasteollisuus kääntyi kasvuun jo toisella neljänneksellä ja kyselyiden mukaan myös yritysten luottamus on jatkanut kohentumistaan. Vähittäiskauppa kasvoi kolmannella neljänneksellä yli 4 % vuoden takaa, mikä on suurin kasvu moneen vuoteen. Taiwanin tavaravienti on lisääntynyt kolmannella neljänneksellä yli 6 % vuoden takaa. Se osoittaa lähinnä toipumista heikommasta toisesta neljänneksestä ja paluuta koronaepidemiaa edeltävään kasvuvauhtiin. Koska Taiwanin talous on hyvin vientiriippuvainen, maa on hyötynyt Kiinan talouden aikaisesta toipumisesta. Kiina ja Hongkong yhteensä kattavat noin 40 % Taiwanin viennistä. Toisaalta Euroopan ja Yhdysvaltojen talouksien supistuminen on painanut vientikysyntää.

Taiwanin talous näyttäisikin selviävän Covid19-epidemiasta myös taloudellisesti vähäisin vaurioin useimpiin muihin kehittyneisiin talouksiin ja esimerkiksi muihin Aasian tiikereihin verrattuna. Ensi vuonna Taiwanin BKT:n kasvu kiihtyy IMF:n ennusteen mukaan yli 3 prosenttiin ja vakiintuu sen jälkeisinä vuosina pariin prosenttiin. Työttömyyden ennustetaan pysyvän lähivuodet nykyisellä vajaan 4 prosentin tasolla. Maan julkinen talous on ollut viime vuosina lähes tasapainossa, mutta tänä vuonna alijäämän ennustetaan kasvavan vajaaseen 5 prosenttiin ja julkisen bruttovelan noin 35 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Kansainvälisesti verrattuna maan velkaantumisaste on kuinkin yhä alhainen,

Vaikka Taiwanin talouden näkymät ovat hyvät, varjostavat niitä kasvaneet ulkopoliittiset jännitteet etenkin Manner-Kiinan kanssa. Yhdysvalloissa tehtiin lokakuun puolivälissä päätös 1,8 mrd. dollarin asemyynnistä Taiwanille. Päätöksen jälkeen Kiina päätti asettaa aseita myyneille amerikkalaisyrityksille sanktioita, mutta niiden merkitys jäänee vähäiseksi.

Taiwan on selvinnyt koronakriisistä muita ”Aasian tiikereitä” paremmin; IMF ennusteet vuosille 2020–2025

202044_k5.png

Lähteet: IMF World Economic Outlook ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/43 Näytä viikkokatsaus 2020/45