BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/44

Kiinan tullin mukaan tavaravienti veti hyvin myös syyskuussa ja viennin arvo (dollareissa mitattuna) kasvoi elokuun tapaan 10 % vuodentakaisesta. Tammi-syyskuun viennin arvo oli prosentin pienempi kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Tavaratuonnin arvo (dollareissa mitattuna) kasvoi syyskuussa 14 % vuodentakaiseen verrattuna, kun vielä elokuussa tuonti supistui. Osa nopeasta kasvusta selittyy suhteellisen matalalla vertailuajankohdalla, mutta myös kysyntä Kiinassa näyttää piristyneen. Tammi-syyskuussa tavaratuonnin arvo oli 3 % viime vuoden vastaavaa aikaa pienempi.

Tuonnin arvo EU27-maista kasvoi syyskuussa 22 % vuodentakaiseen verrattuna (tammi-syyskuussa -3 %). Tuonti kasvoi kaikissa suurimmissa tavararyhmissä ja isoimmista EU-maista. Koneiden ja laitteiden (37 % Kiinan EU-tuonnista) tuonnin arvo kasvoi 12 %, ajoneuvojen (18 % tuonnista) tuonnin arvo 29 % ja elintarvikkeiden (7 % tuonnista) tuonnin arvo 45 %.

Syyskuussa tuonnin arvo kasvoi myös muista suurimmista tuontimaista: Taiwanista (+36 % vuodentakaisesta), Japanista (+13 %) Etelä-Koreasta (+17 %) ja Yhdysvalloista (+25 %). Vain tuonti Australiasta supistui. Australian-tuonti on vähentynyt kuluvana vuonna osin poliittisista syistä. Kiina on mm. nostanut australialaisen ohran polkumyyntitulleja, kieltänyt naudanlihan tuonnin joiltain teurastamoilta ja lokakuussa lehtitietojen mukaan kieltänyt uudelleen valtionyrityksiään tuomasta hiiltä maasta.

Kiinan tavaratuonnin arvo kasvoi syyskuussa kaikista isoimmista EU-maista

202044_k3.png

Lähteet: Kiinan tulli, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/43 Näytä viikkokatsaus 2020/45