BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/34

Digitaalisen kaupankäynnin vallatessa nopeasti alaa keskuspankit ympäri maailman ovat joutuneet harkitsemaan, tulisiko heidänkin laskea liikkeeseen digitaalisia maksuvälineitä tavallisen käteisrahan rinnalle tai sen sijaan. Käteisrahan käyttö vähenee Kiinassa niin kuin monessa muussakin maassa nopeasti, kun yhä suurempi osa maksamisesta tehdään digitaaliseesti esimerkiksi erilaisten kännykkäsovellusten kuten Alipayn ja WeChatPayn avulla.

Kiinassa, jossa seteliraha aikanaan keksittiin, on selvästi päätetty olla eturintamassa myös elektronisen, keskuspankin liikkeeseen laskeman käteisrahan käyttöönotossa. Kiinan keskuspankki alkoi valmistella digirahan käyttöönottoa jo vuonna 2014. Valmistelut etenivät käytännön kokeiden tasolle huhtikuussa neljässä suurkaupungissa (Shenzen, Suzhou, Chengdu ja Xiong’an).

Kesän aikana keskuspankki on lisäksi ilmoittanut yhteistyöstä valikoitujen yritysten (mm. kimppakyytiyritys Didi, ja ruoan kuljetuspalveluyritys Meituan) kanssa elektronisen käteisrahan käytössä. Kokeilua ollaan myös laajentamassa maantieteellisesti niin, että Peking-Tianjin-Hebei alue, Shanghai ja ympäröivät maakunnat sekä Guangdong, Hongkong ja Macao ottavat myös osaa kokeiluun

Keskuspankki on ollut vaitelias digitaalisen käteisen teknisistä yksityiskohdista. Digirahan toteuttamismallista keskuspankin pääjohtaja Yi Gang on paljastanut, että tarkoituksena on lähinnä korvata käteisrahaa digitaalisella keskuspankkirahalla, eikä pyrkiä korvaamaan pankkitalletuksia tai kilpailemaan suosittujen kaupallisten maksusovellusten kanssa.


Näytä viikkokatsaus 2020/33 Näytä viikkokatsaus 2020/35