BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/22

Kiina asetti kansallisen turvallisuuden nimissä Hongkongille lakeja, jotka kieltäisivät vallankumouksellisen liikehdinnän ja ulkomaisen vaikuttamisen alueella. Kiinan toimet ovat johtaneet uusiin laajoihin mielenosoituksiin Hongkongissa. Yhdysvallat harkitsee vastatoimena sanktioiden asettamista ja sitä, voiko Hongkongia pitää enää autonomisena alueena. EU on vaatinut Kiinaa kunnioittamaan Hongkongin autonomiaa. Kiina ja Hongkongin hallinto ovat pyrkineet liennyttämään toimia puheilla.

Hongkongin lakien säätäminen Pekingissä on täysin poikkeuksellista ja sen katsotaan loukkaavan Hongkongin oikeusjärjestelmän itsenäisyyttä. Itsenäinen oikeusjärjestelmä on ollut yksi valteista, joka on mahdollistanut Hongkongin nousun merkittäväksi kansainväliseksi rahoituskeskukseksi. Kiinan otteen kiristymisen pelätään johtavan Hongkongille tärkeiden ulkomaisten yritysten ja pääomien siirtymiseen Hongkongista muualle Aasiaan. Hongkongin pörssissä reaktiot ovat kuitenkin olleet maltillisia.

Hongkongin talous on ollut taantumassa jo viime vuoden puolivälistä lähtien. Taustalla on useita tekijöitä, kuten Kiinan hidastunut talouskasvu, kauppasota, laajat Kiinan-vastaiset mielenosoitukset ja koronakriisi (ks. BOFIT Viikkokatsaus 20/2020).

Pörssikehitys Hongkongissa ja Shanghaissa

202022_k3.png

Lähteet: Hongkongin ja Shanghain pörssit, Macrobond ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2020/21 Näytä viikkokatsaus 2020/23