BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/15

Öljyn hinnan päivämuutokset ovat olleet ajoittain voimakkaita viime viikkoina. Esimerkiksi Urals-laadun hinta dollareissa laski 1. huhtikuuta 15 % ennätysmatalaksi 13,5 dollariin tynnyriltä ja nousi 3. huhtikuuta 45 %. Hintaliikkeisiin ovat vaikuttaneet sekä kysyntä- että tarjontatekijät ja suuri epävarmuus.

Monissa maissa talouskasvu on romahtanut koronakriisin ja epidemian vastaisten toimien myötä. Samalla öljyn kysyntä on vähentynyt ja varastot ovat kasvaneet. Koronakriisistä aiheutuvan talouskriisin syvyyttä ja kestoa on kuitenkin vaikea arvi-oida, minkä vuoksi markkinoilla on nähty ajoittain suuria öljyn hinnan päivävaihteluja. Öljyn tarjontaodotuksia on lisännyt OPEC+ -maiden tuotannonrajoitusneuvottelujen päätyminen umpikujaan. Venäjä ja öljyntuottajajärjestö OPECin suurin tuottaja Saudi-Arabia eivät päässeet sopuun maaliskuun lopussa päättyneen rajoitussopimuksen jatkosta ja lisäleikkauksista.

Öljyn hinnan romahduksen seurauksena Venäjä ja Saudi-Arabia näyttäisivät olevan valmiita palaamaan neuvottelupöytään. Yhdysvaltain presidentti Trump ennätti jo ilmoittaa (3.4.) Venäjän ja Saudi-Arabian olevan lähellä sopua uusista tuotannonrajoituksista, mikä vuoksi öljyn markkinahinta pomppasi rajusti. Yhdysvallat ja Kanada ovat myös keskustelleet tullien asettamisesta Venäjän ja Saudi-Arabian öljylle, jos maat eivät pääse sopuun tuotannon rajoittamisesta. Varsinaisten neuvottelujen OPEC+ -maiden kesken piti käynnistyä 6.4., mutta niiden aloittamista lykättiin ainakin 9.4. asti. Erimielisyyttä on aiheuttanut kysymys OPEC+ maihin kuulumattomien maiden osallistumista uuteen rajoitussopimukseen. Vaikka keskeiset öljyntuottajamaat pääsisivät sopuun uusista tuotannonrajoituksista, on epäselvää, kuinka suuri vaikutus rajoituksilla olisi öljyn markkinahintaan nykytilanteessa.

Öljyn hinnan lasku on heikentänyt ruplan kurssia alkuvuonna. Vuoden alusta ruplan kurssi (-20 %) on kuitenkin laskenut huomattavasti vähemmän kuin Urals-öljylaadun hinta dollareissa (-70 %). Ruplan kurssi on myös vaihdellut huomattavasti vähemmän mitä öljyn hinta viime viikkoina. Maaliskuun puolivälistä lähtien Venäjän keskuspankki tasoittanut ruplan kurs-sin suurimpia liikkeitä myymällä valuuttaa finanssiministeriön toimeksiannosta.

Öljyn hinta ja Venäjän ruplan kurssi luisuivat alkuvuonna


Lähteet: Reuters ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/14 Näytä viikkokatsaus 2020/16