BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/14

Presidentti Xi Jinping ilmoitti viime viikon lopulla, että budjettivaje kasvaa tänä vuonna, minkä ohella Finanssiministeriö tulee laskemaan liikkeelle erikoisvelkakirjoja ja paikallishallintojen erikoisvelkakiintiöitä kasvatetaan entisestään. Lisäksi pääministeri Li Keqiang ilmoitti kuluvalla viikolla, että keskuspankin tukirahoitusta pk-sektorille lisätään 500 mrd. juanista 1 500 mrd. juaniin (noin 210 mrd. dollaria) ja joukosta muita yritysten rahoituksen liittyvistä tukitoimista, joilla pyritään vähentämään konkurssien määrää ja työttömyyden kasvua. Pankkien varantovelvoitteeseen on luvassa lisää kohdennettua alennuksia. Myös alueet ovat tehneet omia tukitoimiaan. Viime viikkoina useat alueet ovat alkaneet kannustaa asukkaitaan ostoksille sekä ravintoloihin ja muiden palvelujen äärelle jakamalla etuseteleitä.

Moneen muuhun maahan verrattuna Kiinan toimet ovat olleet maltillisia. Ennen maaliskuun lopun uusia päätöksiä finanssipoliittisten toimien suuruusluokka oli IMF:n arvion mukaan noin 1,2 % BKT:stä. IMF:n mukaan Kiinan julkisen talouden alijäämä on ollut jo ennen koronakriisiä yli 10 % ja julkinen velka noin 70 % BKT:stä. Uutta budjettia ei ole vielä tälle vuodelle julkistettu. Budjettivaje kasvaisi tänä vuonna ilman menojen lisäämistäkin, sillä talouskasvun hidastuminen johtaa myös julkisten tulojen vähenemiseen.

Myös rahapolitiikan toimet ovat olleet hillittyjä. Kiinan keskuspankki on keventänyt koronakriisin aikana rahapolitiikkaansa alentamalla varantovaatimuksia ja lisäämällä markkinoille likviditeettiä. Liikepankeille on myönnetty tavanomaisen keskuspankkirahoituksen lisäksi myös erityisrahoitusta, jotta ne lisäisivät lainanantoa epidemian pahiten koettelemien alueiden yrityksille. Korkoja on laskettu vain vähän. MLF-ja LPR-korkoja laskettiin helmikuussa 0,1 prosenttiyksikköä ja keskuspankin käänteisrepoinstrumenttien korkoa laskettiin helmikuussa 0,1 prosenttiyksikköä ja maaliskuussa 0,2 prosenttiyksikköä.

Kiinan korot laskussa

Lähteet: CEIC, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/13 Näytä viikkokatsaus 2020/15