BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/12
Kiinan tullin mukaan maan tavaratuonnin arvo supistui tammi-helmikuussa 4 % vuotta aiemmasta ja keskeisiä raaka-aineita kuten raakaöljyä tuotiin pienestä notkahduksesta huolimatta enemmän kuin vuotta aiemmin. Koronakriisin uskotaan vaikuttavan tuontiin vasta viiveellä, sillä monet tuontitilaukset ovat olleet kriisin puhkeamisen aikaan jo matkalla Kiinaan. Merimatka Euroopasta ja Amerikoista on kuukauden luokkaa. Lisäksi joissakin tuotteissa kuten raaka-aineissa voi olla pitkät toimitussopimukset, joita saattaa olla vaikea muuttaa nopeasti. Kun tuotanto supistui selvästi enemmän kuin tuonti, varastot Kiinassa täyttyivät.
Tavaratuonnin kehitys maittain vaihteli. Tuonti EU:sta supistui 19 %, Japanista 9 % ja Koreasta 8 % vuotta aiemmasta, kun taas tuonti Kaakkois-Aasian ASEAN-maista kasvoi 8 % ja Yhdysvalloista 2 %. Kasvusta huolimatta tuonnin arvo Yhdysvalloista jäi kauaksi siitä, mitä maiden välisessä ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksessa sovittiin. Sopimuksen mukaan Kiinan tulisi tänä vuonna ostaa Yhdysvalloista tavaraa joka kuukausi keskimäärin reilulla 5 mrd. dollarilla enemmän kuin vuonna 2017. Tähän pääsyyn olisi vaadittu reilun 34 mrd. dollarin tuontia tammi-helmikuussa, mutta tuonti jäi alle 18 mrd. dollariin. On vaikea nähdä, että Kiina pystyisi täyttämään sovitut ostot kuluvana vuonna.
Tammi-helmikuussa Kiinan vienti supistui 17 % vuotta aiemmasta ja tavarakauppa painui poikkeuksellisesti muutamia miljardeja dollareita alijäämäiseksi. Vientinäkymät ovat myös heikot. Jo helmikuussa ostopäällikkökyselyn mukaan vientitilaukset romahtivat ja tämän jälkeen koronakriisi on levinnyt huomattavasti laajemmin Kiinan vientimarkkinoille.
Kiinan raaka-aineiden tuontimäärien kehitys
Lähteet: Kiinan Tulli, Macrobond ja BOFIT.