BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/10

Kiinan-viennin arvo oli 3,5 mrd. euroa. Tuonti Kiinasta kasvoi 5 % 4,9 mrd. euroon. Kokonaisuudessaan Suomen tavaraviennin arvo kasvoi viime vuonna 2 % ja tuonnin arvo supistui 1 %.

Suomen Kiinan-viennistä 25 % oli sellua ja 6 % muuta puutavaraa. Näiden viennin arvo laski hieman vuotta aiemmasta. Reilu viidennes Suomen sellun ja puutavaran viennistä meni viime vuonna Kiinaan. Kone- ja laiteviennin arvo pysyi vuoden 2018 tasolla. Koneiden ja elektronisten laitteiden osuus oli 30 % Kiinan-viennistä. Lisäksi optisten ja lääketieteellisen laitteiden osuus viennistä oli 7 % ja niiden viennin arvo kasvoi viime vuonna 7 %. Myös turkisten (4 % viime vuoden Kiinan-viennistä) ja nikkelimalmin (5 % viennistä) viennin arvo kasvoi. Suomen koko turkisnahkojen viennistä 46 % ja nikkeliviennistä 88 % meni viime vuonna Kiinaan.

Yli puolet Suomen Kiinan-tuonnista on koneita ja elektronisia laitteita. Viime vuonna niiden tuonnin arvo kasvoi hieman. Vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden osuus Kiinan-tuonnista oli 14 %, huonekalujen 5 % ja lelujen 4 %. Tulli koostaa maittaisia tavarakaupan tilastoja myös toimialoittain. Viime vuonna tukku- ja vähittäiskaupan osuus Suomen Kiinan-tuonnista oli 60 %. Kiinan-tuonti on keskeistä kotimaisilla toimialoilla erityisesti vaatteiden valmistuksessa, televiestinnässä ja ohjelmistopalveluissa.

Suomen Kiinan-tavarakaupan keskeiset toimialat, 2019

Lähde: Suomen tulli.


Näytä viikkokatsaus 2020/09 Näytä viikkokatsaus 2020/11