BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/51

Kiinan virallisten tilastojen mukaan teollisuustuotannon vuosikasvu kiihtyi marraskuussa 6,2 prosenttiin (lokakuussa 4,7 %), ja tuotannon piristymiseen viittaa myös teollisuuden ostopäällikköindeksien vahvistuminen. Henkilöautojen tuotanto kääntyi varovaiseen kasvuun ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2018. Myös palveluiden ostopäällikköindeksit indikoivat tilanteen marraskuussa parantuneen lokakuusta. Kysyntäpuolen indikaattoreiden valossa ei vastaavaa talouden vahvistumista marraskuussa näkynyt.

Vaikka ostopäällikköindeksit viittasivat palvelusektorin tilanteen paranemiseen, vahvistuminen ei näy vähittäiskaupassa. Vähittäiskaupan reaalinen vuosikasvu oli marraskuussa lokakuun tapaan 4,9 %. Henkilöautoja myytiin marraskuussa yli 5 % vähemmän kuin vuosi sitten. Myös investointikysyntä näyttää marraskuussa olleen edellisen kuukauden kaltaista. Kiinteiden investointien reaalinen vuosikasvu jäi tammi-marraskuussa virallisiin tilastoihin pohjaavan arvion mukaan 2–3 prosenttiin. Sähkön tuotannon ja kulutuksen vuosikasvu on viime kuukausina ollut alle 5 %.

Tärkeä syy vähittäiskaupan hidastuneeseen kasvuun on inflaation kiihtyminen, mikä syö kotitalouksien ostovoimaa. Marraskuussa kuluttajahintainflaatio kiihtyi 4,5 prosenttiin lokakuun 3,8 prosentista, kun sianlihan tarjontaongelmat ovat johtaneet lihatuotteiden huikeaan kallistumiseen. Tuottajahinnat puolestaan ovat olleet laskussa jo puolisen vuotta.

Kiinan hintakehitys

Lähde: Macrobond, CEIC.


Näytä viikkokatsaus 2019/50