BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/48

Lokakuussa jalostusteollisuuden tuotannon kasvu nopeutui yli 3,5 prosenttiin vuodentakaisesta (tammi-syyskuussa kasvu oli runsaat 2 %). Hyvä lokakuu johtui lähinnä tuotannon hyppäyksestä painoltaan suuressa öljytuotteiden jalostusteollisuudessa, joka kehittyi edelliset puoli vuotta vaisusti. Kaivannaisteollisuudessa tuotannon kasvu painui alle prosenttiin eli harvinaisen hitaaksi, sillä öljyn ja kaasun tuotanto supistuivat yhtä aikaa ensi kertaa kahteen vuoteen.

Maataloustuotanto pysyi lokakuussa hyvässä kasvussa, ja tammi-lokakuun lähes neljän prosentin vuosikasvu enteilee samankaltaista lukemaa koko vuodelle. Rakentamisessa vuosikasvu piristyi lokakuussa lievästi 1 prosenttiin tammi-lokakuun alle puolesta prosentista. Tavarakuljetusten volyymi väheni vuoden kolmannen neljänneksen tapaan hieman, mikä eroaa selvästi edellisten vuosien ja vuoden ensimmäisen puoliskon tuntuvasta kasvusta.

Kiinteiden investointien kasvu parani hieman kolmannella neljänneksellä, mutta oli alle prosentin vuodentakaisesta. Tammi-syyskuussa vuosikasvu oli vain 0,7 %.

Vähittäiskaupan kasvu vilkastui lokakuussa loppukesän heikosta tahdista ja oli yli 1,5 % eli sama kuin koko tammi-lokakuun jaksolla. Kotitalouksien reaalitulojen kasvu vahvistui kolmannella neljänneksellä. Myös kulutusluotot ovat edelleen tukeneet kulutuksen elpymistä, joskin edellisvuosia vähemmän. Kulutusluottojen kasvu on tänä vuonna ollut aiempaa hitaampaa, mutta yhä inflaatiota nopeampaa.

Venäjän teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan reaalinen kasvu

Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2019/47 Näytä viikkokatsaus 2019/49