BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/47

Vähittäiskaupan reaalikasvu jäi tilastoviraston mukaan 4,9 prosenttiin, kun tammi-syyskuussa se oli 6,4 %. Teollisuustuotannon kasvu hidastui tammi-syyskuun 5,6 prosentista 4,7 prosenttiin.

Vähittäiskaupan kasvua on jarruttanut automyynnin heikko kehitys, joka jatkui lokakuussa. Tavaroiden ja palveluiden verkkokaupan arvo kasvoi tammi-lokakuussa yli 16 prosentin vuosivauhtia. Nimelliskasvu on kuitenkin hidastunut selvästi viime vuoden vastaavasta ajasta, jolloin se oli 26 %.

Matkapuhelinten myyntimäärä on Kiinassa laskenut jo pitkään ja tammi-lokakuussa kotimaiset toimitukset olivat 323 miljoonaa kappaletta, mikä on 6 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Huippuvuoden 2013 tammi-lokakuussa toimitusten määrä oli 478 miljoonaa. Tänä vuonna kotimaan toimituksista 91 % oli kiinalaismerkkien puhelimia.

Kiinteiden investointien (FAI) nimelliskasvu jäi tammi-lokakuussa reiluun 5 prosenttiin ja reaalikasvu arviolta runsaaseen 2 prosenttiin. Julkiset ja valtionyritysten investoinnit kasvoivat nimellisesti yli 7 %, kun yksityisten investointien kasvu jäi 4 prosenttiin. Tilanne on muuttunut viime vuodesta, jolloin yksityiset pitivät yllä investointikasvua. Infrastruktuuri-investoinnit eivät ole piristyneet, sillä niiden nimelliskasvu pysyi tammi-lokakuussa 4 prosentin tuntumassa. Kiinteistöinvestointien kasvu sen sijaan jatkui yli 10 prosentin vuosivauhtia. Pinta-alalla mitattuna uusia rakennuskohteita aloitettiin tammi-lokakuussa 10 % viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Kiinteistöjä myytiin pinta-alalla mitaten saman verran kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Vähittäiskaupan, teollisuustuotannon ja BKT:n kasvu

Lähteet: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2019/46 Näytä viikkokatsaus 2019/48