BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2019/37

Ruplan kurssi ja öljyn hinta vahvistuivat alkuvuonna. Viime kuukausina molemmat ovat heikentyneet, mutta ruplan dollarikurssi on edelleen 6 % ja Urals-öljyn dollarihinta 23 % korkeampi kuin vuoden alussa. 

Edellisten vuosien tapaan ruplan kurssikehitys on eronnut ajoittain öljyn hinnasta. Urals-laadun dollarihinta oli toukokuun lopussa vahvistunut hieman yli 40 % vuoden alusta ja ruplan kurssi noin 7 %. Öljyn hinnan huomattava lasku kesäkuussa markkinoiden huolestuttua maailmantalouden kasvun hidastumisesta ei heikentänyt ruplan kurssia. Ruplan kurssi notkahti nykytasolleen (65−67 ruplaa dollarilta) lähinnä elokuun alussa Yhdysvaltain ilmoitettua uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Urals-öljyn tynnyrihinta myös tippui hieman pakotteiden ilmoitusten aikoihin, mutta on nyt palautunut heinäkuun lopun tasolle noin 63 dollariin.

Ruplan kurssia tukivat tammi-toukokuussa ulkomaiset sijoittajat, jotka kasvattivat osuuttaan valtion ruplamääräisistä velkakirjoista 25 prosentista 30 prosenttiin. Konservatiivinen valtion budjettipolitiikka on osaltaan tukenut ruplan kurssia. Keskuspankin finanssiministeriölle tekemillä budjettisäännön mukaisilla valuuttaostoilla ei puolestaan uskota olevan suurta heikentävää vaikusta ruplan kurssiin, koska ostojen osuus markkinoiden vaihdosta on vähäinen (12.9. ruplan kurssi oli 1 USD=65,2 RUB ja 1 EUR=71,9 RUB).

Ruplan kurssi ja öljyn hinta

Lähde: Reuters.


Näytä viikkokatsaus 2019/36 Näytä viikkokatsaus 2019/38