BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/35

Vastauksena Yhdysvaltojen 13.8. tekemään päätöksen asettaa lisätulleja kiinalaistuotteille syyskuun alussa ja joulukuun puolivälissä, Kiina ilmoitti 23.8. asettavansa samoina päivinä 5 tai 10 prosentin tullit noin 5 000 amerikkalaistuotteelle. Lisäksi Kiina palauttaa joulukuussa lisätullit amerikkalaisautoille ja niiden osille, mitkä ovat olleet vuoden alusta lähtien erityiskohtelussa lisätullien ulkopuolella. Uudet tullit kohdistuvat 75 mrd. dollarin vuositason tuontiin Yhdysvalloista.

Heti Kiinan toimien jälkeen presidentti Trump ilmoitti korottavansa syksyllä voimaan tulevien tullien tasoa 10 prosentista 15 prosenttiin ja jo olemassa olevia tulleja lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin. Trump myös kehotti amerikkalaisyrityksiä etsimään vaihtoehtoja Kiinalle ja siirtämään tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin.

Sovun löytäminen kauppasotaan ei ole näköpiirissä, sillä ongelmavyyhti näyttää vain laajenevan. Presidentti Trump kytki kauppasotaneuvottelut Hongkongin tilanteeseen sanoen, että Kiinan mahdolliset voimatoimet Hongkongissa vaikeuttaisivat sopuun pääsyä entisestään. Kuluvalla viikolla amerikkalaissenaattorit esittivät, että valtion eläkerahaston päätös sijoittaa varoja Kiinan markkinoille pitäisi perua. Valuuttamarkkinoilla Kiina on antanut juanin heikentyä kauppasodan taas kärjistyttyä ja elokuun aikana valuutta on menettänyt arvostaan noin 3 % dollariin ja euroon nähden.


Näytä viikkokatsaus 2019/34 Näytä viikkokatsaus 2019/36